Jesienne smętki

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Liliana
Posty: 6654
Rejestracja: pt 05 lis, 2010
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: Liliana »

Wrześniowy smętek przysiadł w kącie,
lecz czas mu dany szybko minął,
październikowy stał za rogiem,
by zdążyć zmienić go przed zimą.

I jest, choć jakby ciut mniej smętny,
nie siedzi w kącie, lecz na ganku
i łypie okiem na panienki,
co się krzątają przed altanką.

A pracy dużo o tej porze -
jesienne liście wiatr otrzepał,
sad owocami sypnął szczodrze,
spiżarnia od nich już w szwach pęka.

Zbierają panny gruszki, jabłka,
z liści próbują upleść wianki,
a smętek duma, która panna
da się zaciągnąć do altanki.

Wymyśli jakiś fortel huncwot,
czy utnie drzemkę bo już późno?
wiem, że nic nie wiem, ale staram się dowiedzieć,