Światło ponad śniegami

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Latima
Posty: 3442
Rejestracja: śr 14 lip, 2010

Post autor: Latima »

w ostatnim tchnieniu oddaje zmarzlinie
na pokuszenie najgorętszy promień,
który rozpala zszarzałe kamienie
wylegujące jedynie chłód ziemi,

bo nie dla nich splendor rytów rzeźbiarza.
Z przypisaną bezbarwnością ukrywają się

za szczelnymi drzwiami, gdzie ich maleńkie
serca biją rytmem najszlachetniejszych
ze szlachetnych. Chciałyby błyszczeć brylantowo,
ale oświetlone zorzą tracą po ziarenku

nadziei.