Hymn

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jan Stanisław Kiczor
Administrator
Posty: 15130
Rejestracja: wt 27 sty, 2009
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Jan Stanisław Kiczor »

Hymn

A ty mi się Ojczyzno chwal
tym co pięknieje gdzieś w opłotkach
i noś codziennie barwny szal
gotowa zawsze kogoś spotkać.

A ty mi się Ojczyzno śmiej
Z głupców, zaścianka, wstecznej myśli,
Lecz i w opiece zechciej mieć,
Tych co naprzeciw tobie wyszli.

A ty mi się Ojczyzno broń,
Gdy byle łajdak, kretyn szuja,
Chciałby w parszywą swoją dłoń
Zabrać co Twoje – i przehulać.

A ty mi też Ojczyzno bądź
troskliwa, mądra, sprawiedliwa
rozumnie wszelkie waśnie skończ,
i nie gub się w alternatywach.

A ty mi się Ojczyzno śnij
krajobrazami, ciepłem zmierzchów,
kiedy zgłupieję – ukarz, klnij,
lecz innych mi nie stawiaj przeszkód.

.
Imperare sibi maximum imperium est

„Dobry wiersz zdarza się rzadziej / niż zdechły borsuk na drodze (…)” /Nils Hav/