Idą święta

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Liliana
Posty: 6654
Rejestracja: pt 05 lis, 2010
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: Liliana »

Uśmiecham się do lustra, szeroko, odświętnie,
zatykając świerkową gałązkę za ramą,
do kominka dorzucam sosnowe polano,
świeży zapach żywicy wypełnia powietrze.

Wśród srebrzystych aniołów dyskusja zacięta –
czy parapet, komodę, a może stół wybrać?
Przeczuwając śmierć rychłą, buntuje się ryba,
ale na nic jej sprzeciw, tradycja – rzecz święta.

Już czekają prezenty – i małe, i duże,
ciesząc oczy czerwono-złotymi barwami,
brokat błyszczy na bombkach, mięciutki aksamit
zdobnych kokard otula choinkę po czubek.

Jeszcze chwila i gwiazdka, ta pierwsza, zamruga,
wraz z opłatkiem popłyną życzenia od serca,
wybrzmi ciche – Lulajże, Jezuniu – kolęda,
nie zepsuje nastroju grudniowa szaruga.

By zachować na dłużej serdeczność i ciepło,
aromaty, wzruszenia tej nocy najświętszej,
wigilijne okruszki zawinę w serwetkę
i starannie zaszyję świerkową igiełką.
wiem, że nic nie wiem, ale staram się dowiedzieć,