Brudownik (ANAFORA)

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Owsianko
Posty: 393
Rejestracja: pt 20 lut, 2009
Lokalizacja: BYDGOSZCZ
Kontakt:

Post autor: Owsianko »

Było to zapasowe królestwo oddziałowej, była to wnęka z pudłami zastrzyków, strzykawek i regałów z bielizną na zmianę, pościelą stemplowaną dla ostemplowanych ludzi, dla istot noszących na sobie przyszły numer kwatery, wybieg dla karaluchów i miejsce przechowywania basenów, szczotek i odkurzaczy.
Ostatnio zmieniony ndz 15 mar, 2009 przez Owsianko, łącznie zmieniany 1 raz.
„Absurd: przekonanie sprzeczne z twoimi poglądami.”
A. Bierce
Jolanta Kowalczyk
Posty: 2823
Rejestracja: śr 17 wrz, 2008
Kontakt:

Post autor: Jolanta Kowalczyk »

Bardzo wstrząsnęły mną te słowa:
[quote=""Owsianko""]pościelą stemplowaną dla ostemplowanych ludzi, dla istot noszących na sobie przyszły numer kwatery, [/quote]

Krótkie, wstrząsające opowiadanie, gdzie godność ludzka zostaje zredukowana z podmiotu do przedmiotu.

Piękna proza.

Pozdrawiam

Jola
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 przez Jolanta Kowalczyk, łącznie zmieniany 1 raz.
Tomasz Kowalczyk

Post autor: Tomasz Kowalczyk »

I tzw. "charakterystyczny" zapach brudnych mydlin...
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 przez Tomasz Kowalczyk, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
@psik
Posty: 832
Rejestracja: ndz 28 wrz, 2008
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Post autor: @psik »

było to i była to - w tak krótkim tekście powtórzenie sprawia wrażenie niedopracowania.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 przez @psik, łącznie zmieniany 1 raz.
Anarchia to stan umysłu a nie forma rządów.
Tomasz Kowalczyk

Post autor: Tomasz Kowalczyk »

Brudownik (anafora) jest fragmentem większej całości. Z pewnością inaczej byśmy zareagowali, gdybyśmy ową całość mieli przed oczami.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 przez Tomasz Kowalczyk, łącznie zmieniany 1 raz.
Anonymous

Post autor: Anonymous »

Czy wstrząsające to nie wiem, ale przemawia.
Ostatnio zmieniony czw 01 sty, 1970 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.