Georgij Szengeli - [***Pan śnił mi się, Igorze...]

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Liliana
Posty: 6654
Rejestracja: pt 05 lis, 2010
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: Liliana »

***
Pan śnił mi się, Igorze*, - zamyślony i smutny,
Sporo starszy, i smutny, w pianie rzadkich kędziorów;
Przeminęło ćwierć wieku; żal, że młodość nie wróci, -
Poprosiłem o wiersze, jakieś nowsze, ostrzejsze.

Beznamiętny głos, niczym morskich fal chłodna piana,
Z której piękna Kipryda odpłynęła w miraże,
Wyrzekł do mnie; „…królowa… nie Szopena grywała…”
I, znudzony, dorzucił: „…nie lubili się z paziem…”

Wszystko już przekreślone! Mój tlenowy Igorze!
Pana wierszem przed śmiercią naoddychać się muszę!
W panu także jest popiół, wypaliła się gorzel!
Lira ciąży jak kamień, serce milczy pod kluczem!

***

Вы приснились мне, Игорь, – и каким-то печальным,
Пожилым и печальным, в пене редких кудрей;
Четверть века умчалось; было юности жаль нам, –
И стихов попросил я поновей, поострей.

И бестембровый голос, как холoдная пена,
Из которой Киприда отлетела в мираж,
Мне сказал: «...королева... и совсем не Шопена...»
И скучливо добавил: «...не любил её паж...»

Всё зачёркнуто сразу! Кислородный мой Игорь!
Чьим стихом перед смертью надышаться б я мог!
Значит, в вас тоже пепел, та же выцветь и выгарь!
Те же гири на лире и на сердце замок!

8.I.1946


* Igor Siewierianin
wiem, że nic nie wiem, ale staram się dowiedzieć,
Awatar użytkownika
Vesper
Posty: 1792
Rejestracja: ndz 31 maja, 2020
Lokalizacja: bardo

Post autor: Vesper »

Niezwykle poruszająca jest ostatnia strofa.
Siewierianin musiał być bardzo ceniony przez innych poetów, skoro to już kolejny tekst o nim, jemu dedykowany...
Awatar użytkownika
Liliana
Posty: 6654
Rejestracja: pt 05 lis, 2010
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: Liliana »

Vesper pisze:Siewierianin musiał być bardzo ceniony przez innych poetów,
W 1918 roku podczas wieczoru poetyckiego w Petersburgu ogłoszono go "Królem poetów". Wyprzedził wszystkich uczestników, w tym i Majakowskiego. :rozyczka:
wiem, że nic nie wiem, ale staram się dowiedzieć,
Awatar użytkownika
Vesper
Posty: 1792
Rejestracja: ndz 31 maja, 2020
Lokalizacja: bardo

Post autor: Vesper »

Liliana pisze:W 1918 roku podczas wieczoru poetyckiego w Petersburgu ogłoszono go "Królem poetów".
To dopiero jest tytuł!
Dziękuję :rozyczka:
Awatar użytkownika
Liliana
Posty: 6654
Rejestracja: pt 05 lis, 2010
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: Liliana »

Vesper pisze:To dopiero jest tytuł!
Prawda. Super! :rozyczka:
wiem, że nic nie wiem, ale staram się dowiedzieć,