Milczymy

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Latima
Posty: 3442
Rejestracja: śr 14 lip, 2010

Post autor: Latima »

Miłosz pisał o wesołej zabawie ludzi
na karuzeli, łapiących znad getta
czarne latawce, ale my urodziliśmy się
później. Zapach palonych ciał
nie jest dostępny na żadnym filmie,
nawet trójwymiarowym, więc i fetor
krwi pomieszanej z benzyną - obcy.

Dobrze się mówi z wysokości katedry
o wzniecaniu buntu, gdy słuchający
przyjmują słowa podane do wierzenia.

Nie moja rodzina, nie moje miasto
i nie mój ból. Już jutro będziemy
„ sprzedawać białe rozgwiazdy”
unikając wzroku znajomych,
gdy „ ci ginący, samotni,
już zapomniani od świata”

oczekują na słowa poety.