Antypody

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Michał Gajda - ku pamięci
Posty: 99
Rejestracja: pt 16 cze, 2017

Post autor: Michał Gajda - ku pamięci »

Ciągle daleko moja Antarktyda
jak biała plama słonecznego światła
lśni na rewersie zmęczonej planety
świat wokół siebie powoli obraca

na gładkich ścianach niebieskich lodowców
można zobaczyć cień śpiącego Boga
nad cienkim ściegiem bieli horyzontu
zajrzeć w źrenicę przejrzystego nieba

stamtąd nie widać zamieszkanych lądów
wszystkie rozmowy na falach eteru
toną w odległym szumie oceanów
w polarnej nocy znikają bez śladu

kiedy dopłynę do milczących brzegów
będę spoglądać na przeszłe i przyszłe
wszystkie zdarzenia które dawno temu
spisano w gwiazdach rozświetlonym szyfrem
Awatar użytkownika
Tomasz Kowalczyk
Administrator
Posty: 4448
Rejestracja: wt 10 cze, 2014

Post autor: Tomasz Kowalczyk »

Dopłynąłeś, Miszo...
Każdy jest kowalem własnego losu. Nie każdy Kowalczykiem.
Awatar użytkownika
Leon Gutner
Posty: 7876
Rejestracja: czw 15 kwie, 2010
Lokalizacja: Olsztyn
Kontakt:

Post autor: Leon Gutner »

Dopłynął Miszka . I coś mi się zdaje że to nie są już milczące brzegi :)
" Każdy dzień to takie małe życie "
Awatar użytkownika
Wiesława Ptaszyk
Posty: 2007
Rejestracja: śr 06 lip, 2016
Lokalizacja: Nowy Tomyśl

Post autor: Wiesława Ptaszyk »

Piękny wiersz :rozyczka: a my jeszcze w drodze...
perełka
Posty: 3540
Rejestracja: wt 04 gru, 2012

Post autor: perełka »

Miszko, ja też myslę, że jesli Ty tam, to one już nie milczą :rozyczka: :rozyczka: :rozyczka:
Smutek jest jak pochód- przemija. E. Stachura
Awatar użytkownika
maybe
Posty: 5330
Rejestracja: pt 06 maja, 2011

Post autor: maybe »

Płyniemy :rozyczka:
Wiem wystarczająco dużo, żeby wiedzieć jak mało wiem.
Awatar użytkownika
Mariusz
Posty: 3238
Rejestracja: wt 30 wrz, 2008
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: Mariusz »

...i o lodach można pisać ciepło... Z wielką przyjemnością czytam każdy przypomniany wiersz. :rozyczka:
każdy komentarz uczy
firletka.

Post autor: firletka. »

Michał Gajda - ku pamięci pisze:kiedy dopłynę do milczących brzegów
będę spoglądać na przeszłe i przyszłe
wszystkie zdarzenia które dawno temu
spisano w gwiazdach rozświetlonym szyfrem
piękne słowa...