Procesualnie

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Florian Konrad
Posty: 903
Rejestracja: pt 26 lut, 2016

Post autor: Florian Konrad »

prawo jak kamień- za wyrzeczenie się
grozi spotkanko z katem
ostra kartka - przez grdykę

więc ufam, nawet ponad miarę
(kropielnica przy wejściu do domu
lampy i kadzidła w każdym pokoju
klucze, świece
- wiem, to grozi popadnięciem w słodką dewocję)

chyba nawet cieszy mnie taki stan rzeczy
przecież - za dużo wolności
- i gubisz się, człowieku, głupiejesz

więc muszę wymyślać zakazy
potem twierdzić że nie znam autora
owych grubych kodeksów
które zalegają na półkach

im więcej ograniczeń
tym bardziej oddalam się i zarazem wrastam
kiedyś zrozumiesz

nie, nie będzie za późno
Grain

Post autor: Grain »

Piękny wiersz.
Fred

Post autor: Fred »

To spotkanko (zdrobnienie) brzmi jednak trochę infantylnie.
Florian Konrad
Posty: 903
Rejestracja: pt 26 lut, 2016

Post autor: Florian Konrad »

infantylnie? a nie nonszalancko? moim zdaniem właśnie nonszalancko, infantylnie to spotkaneczko, czy jakoś tak :)
Fred

Post autor: Fred »

Może i nonszanckie , ale jakoś mnie razi. Odbiór tekstu to sprawa bardzo indywidualna.
Ostatnio zmieniony sob 16 wrz, 2017 przez Fred, łącznie zmieniany 1 raz.