Zgnilizna moralna

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Zdzisław
Posty: 437
Rejestracja: śr 15 lis, 2017
Lokalizacja: Grudziądz
Kontakt:

Post autor: Zdzisław »

– Żadnej tolerancji! – Królowa uderzyła dłonią o oparcie tronu. – Jak mogliście do tego dopuścić?!
Minister zbladł.
– Wasza Królewska Mość, to było niedopatrzenie ze strony urzędnika. Poniósł już karę. Ale… nad trzewikiem widać tylko fragmencik nogi kobiety… Zresztą, nakład gazety z tym zdjęciem już wycofałem.
– To był tylko fragmencik?! – Podniesiony głos królowej wyrażał najgłębsze oburzenie. – Tu nie chodzi o kostkę! Tu chodzi o mój naród! Aby nie popadł w zgniliznę moralną! Zaczyna się od pokazania jednej kostki, a kończy na… – Wzięła oddech i dokończyła – Ostatni raz!
Wstała i udała się do alkowy. Jak co wieczór czekał już na nią koniuszy John Brown…
Ostatnio zmieniony pt 01 gru, 2017 przez Zdzisław, łącznie zmieniany 1 raz.
spirytysta
Posty: 479
Rejestracja: czw 23 mar, 2017
Kontakt:

Post autor: spirytysta »

z nogi kobiety była widoczna tylko kostka…
Coś mi zgrzyta stylistycznie. Brzmi, jakby ktoś tę nogę oskórował :)
Z tego względu proponowałbym np. łydkę :)
Awatar użytkownika
Zdzisław
Posty: 437
Rejestracja: śr 15 lis, 2017
Lokalizacja: Grudziądz
Kontakt:

Post autor: Zdzisław »

spirytysta pisze:
z nogi kobiety była widoczna tylko kostka…
Coś mi zgrzyta stylistycznie. Brzmi, jakby ktoś tę nogę oskórował :)
Z tego względu proponowałbym np. łydkę :)
Dobre spostrzeżenie :) Kilka razy już zmieniałem tę frazę i ciągle coś mi nie grało.
Poprawiam na:
"nad trzewikiem widać tylko fragmencik nogi kobiety".
Dzięki i pozdrawiam :)
Ostatnio zmieniony pt 01 gru, 2017 przez Zdzisław, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Mariola Kruszewska
Posty: 12383
Rejestracja: czw 24 lip, 2008
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Post autor: Mariola Kruszewska »

Nie... Fragmencik nogi? Fragmencik tekstu, ale nie nogi!

Co do treści- cóż, odróżnić należy sprawy państwowe od prywatnych. Królowa też człowiek.
Ojcze nasz, (...) przyjdź królestwo Twoje.

Nie uczę, nie mam patentu na rację. emde
Awatar użytkownika
Zdzisław
Posty: 437
Rejestracja: śr 15 lis, 2017
Lokalizacja: Grudziądz
Kontakt:

Post autor: Zdzisław »

Nie... Fragmencik nogi? Fragmencik tekstu, ale nie nogi!
W oryginale zmieniłem na "kawałek nogi "; jeszcze wczoraj. Tu zapomniałem poprawić w komentarzu.
... chyba że ktoś zna lepsze określenie, to chętnie skorzystam :)
Ostatnio zmieniony sob 02 gru, 2017 przez Zdzisław, łącznie zmieniany 1 raz.