pieśń niechybna

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Pier Dułka
Posty: 1541
Rejestracja: pn 01 gru, 2008

Post autor: Pier Dułka »

przechodzimy z wiarą po ludziach
że za którymś morzem czerwonym
dużo łatwiej ze śmiercią nam pójdzie
kiedy krzyżem złamiemy jej dłonie

konfesjonał wypierze sumienie
wina dawno się grzechu wyrzekła
kto niewinny niech rzuci kamieniem
na ostatnią drogę do piekła

ref.
gdy przyjdzie umierać a przyjdzie bo przecież
niechybne to ludzi zajęcie
niech śmierć nie wybiera mi miejsca na świecie
by ładne wyszło jej zejście
niech przyjdzie jak trzeba z ogromnym toporem
by jednym zabrać mnie cięciem
a drogę do nieba zostawi otworem
co ludzkie przechodzi pojęcie

ech poeci spisani na szczęście
pan bezwładny z panią mimozą
wciąż wierzymy ze jakoś to będzie
z wrażliwością na pokaz i pozór

że ominie nas łukiem pochwalnym
albo przyjdzie lekka i zwiewna
śmierć nie pragnie pierwszeństwa i palmy
ona jedna może siebie być pewna
wszystko to nic a nic to właściwie wszystko
megi
Posty: 2345
Rejestracja: pt 26 wrz, 2008
Lokalizacja: skądinąd

Post autor: megi »

Pier, świetny wiersz.
Niechybnie przyjdzie czas, gdy trzeba będzie wziąć śmierć na klatę. I tyle.
DOBREGO 2018
Awatar użytkownika
Leon Gutner
Posty: 7856
Rejestracja: czw 15 kwie, 2010
Lokalizacja: Olsztyn
Kontakt:

Post autor: Leon Gutner »

Chybnie nadejdzie czas kiedy ktoś napisze do tekstu jakąś ładną muzykę .
Brakuje nam w kraju piosenek z dobrymi tekstami i tekst o śmierci w takiej postaci nie jest żadną ujmą dla tekstu piosenki :-D
Leo bawił się przednio przy nuceniu tych wersów .

Z uszanowaniem L.G.
" Każdy dzień to takie małe życie "
lilo
Posty: 852
Rejestracja: wt 13 cze, 2017
Lokalizacja: pomorskie

Post autor: lilo »

Bardzo dobry tekst, aż prosi się o napisanie do niego muzyki, szkoda, że nie potrafię...mam melodię w głowie, ale zapisać nie potrafię...
sometimes I guess things just happen too fast
Awatar użytkownika
Wiesława Ptaszyk
Posty: 2007
Rejestracja: śr 06 lip, 2016
Lokalizacja: Nowy Tomyśl

Post autor: Wiesława Ptaszyk »

Jak poprzednicy, bardzo mi się podoba...wiadomo, nikt się nie wywinie, a mimo to ciągle nam się wydaje, że może jednak...

Pozdrawiam :rozyczka: