Jesteśmy

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Michał Gajda - ku pamięci
Posty: 99
Rejestracja: pt 16 cze, 2017

Post autor: Michał Gajda - ku pamięci »

Piszę listy do Ciebie, bo wiem, że odczytasz
z nierównych rzędów liter niewyraźny kontur
rysunku mojej twarzy i okruszek życia
jak opowieść bez końca oraz bez początku.

Nie muszę się przedstawiać i pisać adresu,
bowiem znasz wszystkie słowa, nim na końcu zdania
postawię czarną kropkę i zanim odlecą
wersy w przeszłość, gdy przyszłość to ziemia nieznana.

Dlatego pilnie słucham, kiedy odpowiadasz
bębnieniem deszczu w szyby lub skrzypieniem śniegu,
szelestem białej kartki, która jak liść spada,
bo mówi każda nuta, szepcze każdy szczegół.

Spoglądam przez soczewkę gładkiego bursztynu
na promień zatrzymany w słonecznej żywicy.
Jaśnieje czyste niebo, letni dzień nadpłynął
ale nie chcę mu minut, ani godzin liczyć.

Znajduję Twoje ślady albo się domyślam
sekretnej obecności na jawie i we śnie,
więc nowy list napiszę. Nie muszę go wysłać,
gdyż wystarczy mi pewność, że po prostu - jesteś;
Awatar użytkownika
Wiesława Ptaszyk
Posty: 2007
Rejestracja: śr 06 lip, 2016
Lokalizacja: Nowy Tomyśl

Post autor: Wiesława Ptaszyk »

Piękny wiersz :rozyczka:
Maria
Posty: 7795
Rejestracja: ndz 05 wrz, 2010

Post autor: Maria »

To oczywiste, że piękny. Na tej alejce nie ma innych. Tym razem z serii, można rzec - rozmowy pożegnalne.
One są podobne u Jaśka Gąsiennicy i u hrabiego Jana N-katego. Kiedy nadchodzę te chwile, dusza czuje i robi się milej, a rozum zbiera wszystkie swoje siły, by elegancko wmaszerować do mogiły.

Ech Misza! - Spokojnie tam?
Nie myśl głośno, obudzisz uśpione.
Awatar użytkownika
maybe
Posty: 5330
Rejestracja: pt 06 maja, 2011

Post autor: maybe »

:rozyczka: :rozyczka: :rozyczka:
Wiem wystarczająco dużo, żeby wiedzieć jak mało wiem.
Awatar użytkownika
Leon Gutner
Posty: 7875
Rejestracja: czw 15 kwie, 2010
Lokalizacja: Olsztyn
Kontakt:

Post autor: Leon Gutner »

Misza mówi że spokojnie :) I jak pisze , pisze do nas . Są wiersze więc jest i Michał . Z nami .

Ukłony L.G.
" Każdy dzień to takie małe życie "
perełka
Posty: 3540
Rejestracja: wt 04 gru, 2012

Post autor: perełka »

piękny :rozyczka: :rozyczka: jak wiele wierszy Miszy :-D , dobrze, że można je czytać :rozyczka: :rozyczka:
Smutek jest jak pochód- przemija. E. Stachura
megi
Posty: 2345
Rejestracja: pt 26 wrz, 2008
Lokalizacja: skądinąd

Post autor: megi »

:rozyczka:
Misza wiedział, jak trafić do czytelnika. Poczułam się, jakby do mnie ten list.
DOBREGO 2018
Awatar użytkownika
Tomasz Kowalczyk
Administrator
Posty: 4444
Rejestracja: wt 10 cze, 2014

Post autor: Tomasz Kowalczyk »

:rozyczka:
Każdy jest kowalem własnego losu. Nie każdy Kowalczykiem.