Iwan Bunin - ***[W stuletnim mroku czarnej jodły…]

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Liliana
Posty: 6654
Rejestracja: pt 05 lis, 2010
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: Liliana »

***[W stuletnim mroku czarnej jodły…]

W stuletnim mroku czarnej jodły
purpurą jaśniał zorzy blask,
świetliki niczym dym zielony
wiły się w gąszczu krzewów, traw.

Ty grałaś, siedząc w ciemnej sali,
dźwięki przez drzwi płynęły w noc,
fortepian smucił się i żalił
na nieboskłonu mroczną toń,

która zawisła ponad parkiem –
gęsta, czerwcowa – tam, gdzie ślad
duszy szczęśliwej i kochanej,
duszy dalekich moich lat.


***[В столетнем мраке черной ели...]

В столетнем мраке черной ели
Краснела темная заря,
И светляки в кустах горели
Зеленым дымом янтаря.


И ты играла в темной зале
С открытой дверью на балкон,
И пела грусть твоей рояли
Про невозвратный небосклон,

что был над парком,— бледный, ровный,
Ночной, июньский,— там, где след
Души счастливой и любовной,
Души моих далеких лет.
wiem, że nic nie wiem, ale staram się dowiedzieć,
Awatar użytkownika
Tomasz Kowalczyk
Administrator
Posty: 4434
Rejestracja: wt 10 cze, 2014

Post autor: Tomasz Kowalczyk »

Serdecznie pozdrawiam, Liliano, i dziękuję. :rozyczka:
Każdy jest kowalem własnego losu. Nie każdy Kowalczykiem.
Awatar użytkownika
Darsky
Posty: 29
Rejestracja: wt 02 kwie, 2019
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Post autor: Darsky »

Wspaniałe przekłady w Pani wykonaniu pozwalają podwójnie poczuć nastrój tych przepięknych utworów :rozyczka:
Awatar użytkownika
Liliana
Posty: 6654
Rejestracja: pt 05 lis, 2010
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: Liliana »

Tomku,
bardzo dziękuję.
Pozdrawiam serdecznie :rozyczka:

Darsky,
miło czytac takie słowa. Pięknie dziękuję.
W Ogrodzie wszyscy jesteśmy na "ty", więc proszę bez pani.
Pozdrawiam cieplutko, :rozyczka: Liliana
wiem, że nic nie wiem, ale staram się dowiedzieć,