Pasternak Borys - Dziś nikogo w domu nie ma

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Liliana
Posty: 6653
Rejestracja: pt 05 lis, 2010
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: Liliana »

Никого не будет в доме – Nikogo nie będzie w domu. U mnie – Dziś nikogo w domu nie ma.

Zmieniłam czas przyszły na teraźniejszy, aby wiersz można było zaśpiewać (link pod wierszem).
Oba wersy mają po 8 sylab, ale "Nikogo nie będzie w domu" nie wpasowuje się w melodię.



Никого не будет в доме

Никого не будет в доме,
Кроме сумерек. Один
Зимний день в сквозном проеме
Незадернутых гардин.

Только белых мокрых комьев
Быстрый промельк маховой,
Только крыши, снег и, кроме
Крыш и снега,— никого.

И опять зачертит иней,
И опять завертит мной
Прошлогоднее унынье
И дела зимы иной,

---------------------------------

Но нежданно по портьере
Пробежит вторженья дрожь.
Тишину шагами меря,
Ты, как будущность, войдешь.

Ты появишься у двери
В чем-то белом, без причуд,
В чем-то впрямь из тех материй,
Из которых хлопья шьют.


Dziś nikogo w domu nie ma

Dziś nikogo w domu nie ma,
oprócz zmierzchu, oprócz dnia
zimowego, co się zmienia
w wieczór, gęsty niczym mgła.

Tylko płatki, białe, piękne,
które lepią się do szyb,
tylko dachy, śnieg, i więcej
nie przebywa tutaj nikt.

Szron szkicuje wzór na oknie,
a mną wstrząsa ogrom win,
przygnębienie zeszłoroczne
i problemy innych zim.

------------------------------------

Wtem westchnienie da się słyszeć,
a kotarą wstrząsa dreszcz.
I, krokami mierząc ciszę
ty, jak przyszłość, zjawiasz się.

I w drzwiach stajesz w czymś tak zwiewnym,
bielusieńkim niczym śnieg,
w czymś uszytym z tej materii,
z której płatki szyje się.


wiem, że nic nie wiem, ale staram się dowiedzieć,
megi
Posty: 2345
Rejestracja: pt 26 wrz, 2008
Lokalizacja: skądinąd

Post autor: megi »

Ładna melodia, wpada w ucho i zostaje.
Liliana pisze:Szron szkicuje wzór na oknie,

a mną wstrząsa ogrom win,

przygnębienie zeszłoroczne

i problemy innych zim.
zabrzmiało, jakby to zimy miały problemy, zmieniłabym na 'i problemy z dawnych zim (albo z tamtych zim)
DOBREGO 2018
Awatar użytkownika
Liliana
Posty: 6653
Rejestracja: pt 05 lis, 2010
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: Liliana »

Witaj, megi!
W tym wersie trzymałam się ściśle oryginału, ale jeśli to razi, można dodać "z".
"z dawnych zim" ładnie brzmi.
Dziękuję za podpowiedź, zastanowię się. :-D :rozyczka:
wiem, że nic nie wiem, ale staram się dowiedzieć,