kolejność rzeczy

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Pier Dułka
Posty: 1541
Rejestracja: pn 01 gru, 2008

Post autor: Pier Dułka »

nie mam żadnej rzeczy która wasza jest
może tylko wściekłość może tylko gniew

za kij w ręce pana,
za bat ponad koniem
za miłość spotkaną
w stodole co płonie

za mury co runą
lecz nikt nie wie kiedy
za koło z fortuną
od biedy do biedy

za zegar z kukułką
od zawsze pijaną
za puste podwórko
co wieczór i rano

za krzyż wyświechtany
i śmierć po kolędzie
uczoną na pamięć
że jakoś to będzie

nie mam żadnej rzeczy którą chciałbym mieć
bo wszystko co ludzkie mało ludzkie jest
wszystko to nic a nic to właściwie wszystko
Awatar użytkownika
Irena
Posty: 5446
Rejestracja: pt 26 wrz, 2008
Lokalizacja: Wielkopolska

Post autor: Irena »

Dzięki Grzesiek za ten wiersz :rozyczka:
" siła pióra leży w pokorze do własnego słowa"- Mithril
Awatar użytkownika
Leon Gutner
Posty: 7879
Rejestracja: czw 15 kwie, 2010
Lokalizacja: Olsztyn
Kontakt:

Post autor: Leon Gutner »

Świetny nastrój temat i wykonanie .

Z przyjemnością L.G.
" Każdy dzień to takie małe życie "
Awatar użytkownika
maybe
Posty: 5330
Rejestracja: pt 06 maja, 2011

Post autor: maybe »

Jak Leo - i nastrój, i wykonanie. Świetne.
Wiem wystarczająco dużo, żeby wiedzieć jak mało wiem.
megi
Posty: 2345
Rejestracja: pt 26 wrz, 2008
Lokalizacja: skądinąd

Post autor: megi »

Wiersz trafia i zostaje, myślę, że na dłużej.
DOBREGO 2018
Jesienny syn
Posty: 52
Rejestracja: pn 01 sty, 2018

Post autor: Jesienny syn »

Piękny i mądry wiersz.

Chociaż mam jedno pytanie: czy "wyświechtany" i "pamięć" to na pewno rym dokładny?

Pozdrawiam
Pier Dułka
Posty: 1541
Rejestracja: pn 01 gru, 2008

Post autor: Pier Dułka »

zupełnie niedokładny...
wszystko to nic a nic to właściwie wszystko
Jesienny syn
Posty: 52
Rejestracja: pn 01 sty, 2018

Post autor: Jesienny syn »

W takim razie pytanie numer 2: czy nie powinno się trzymać konsekwencji w rymach?

Pozdrawiam jeszcze raz.
Pier Dułka
Posty: 1541
Rejestracja: pn 01 gru, 2008

Post autor: Pier Dułka »

być to może, ale ten rym tak mi się podoba, że o wybaczenie proszę
wszystko to nic a nic to właściwie wszystko
Fred

Post autor: Fred »

Bardzo dobry wiersz, jak zwykle taki hm. bezkompromisowy.
Rymów to ja bym się nie czepiał. :mrgreen: