Niebiańska korupcja

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Michał Gajda - ku pamięci
Posty: 99
Rejestracja: pt 16 cze, 2017

Post autor: Michał Gajda - ku pamięci »

[center]Złotą myśl teraz rzucę na papier,
że w niebie wszyscy biorą dziś w łapę.

Święty Piotr - Klucznik, wszyscy anieli:
każdy łapówką zgodnie się dzieli.

Z taką korupcją w niebie się spotkasz:
pan już zapłacił? Proszę do środka.

Funty, dolary, jeny i euro!
Pani nie wejdzie z rentą mizerną.

Szanowny koleś z nieba wypada,
kiedy nie umiał do ręki gadać.

Archanioł Michał pilnuje kasy,
bo na banknoty zawsze był łasy.

Święty Augustyn gnaty połamie,
gdy nie zapłaci dusza na bramie.

Musi się klient szybko wynosić,
jeśli zabraknie do sumy grosik.

A gdy się trafi uparty golec,
to nie ma zmiłuj - musi zaboleć.

Z podbitym okiem wychodzi frajer
i jeszcze wstydu w czyśćcu się naje.

Święta Agata - główna księgowa,
też do szuflady koperty chowa.

Jako na Ziemi, tako i w niebie,
każdy do siebie, rączkami grzebie.

Oto, kochani, morał gotowy,
że ryba gnije zawsze od głowy.[/center]
perełka
Posty: 3540
Rejestracja: wt 04 gru, 2012

Post autor: perełka »

Miszko :-D jaką walutę zabrałeś? :rozyczka: :rozyczka: :rozyczka:
Smutek jest jak pochód- przemija. E. Stachura
Awatar użytkownika
Leon Gutner
Posty: 7856
Rejestracja: czw 15 kwie, 2010
Lokalizacja: Olsztyn
Kontakt:

Post autor: Leon Gutner »

:rozyczka:
" Każdy dzień to takie małe życie "
Awatar użytkownika
Liliana
Posty: 6654
Rejestracja: pt 05 lis, 2010
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: Liliana »

:rozyczka:
wiem, że nic nie wiem, ale staram się dowiedzieć,
megi
Posty: 2345
Rejestracja: pt 26 wrz, 2008
Lokalizacja: skądinąd

Post autor: megi »

:rozyczka:
DOBREGO 2018
Jesienny syn
Posty: 52
Rejestracja: pn 01 sty, 2018

Post autor: Jesienny syn »

Fajna satyra z dobrymi rymami.
Awatar użytkownika
Tomasz Kowalczyk
Administrator
Posty: 4434
Rejestracja: wt 10 cze, 2014

Post autor: Tomasz Kowalczyk »

:rozyczka:
Każdy jest kowalem własnego losu. Nie każdy Kowalczykiem.
Awatar użytkownika
Wiesława Ptaszyk
Posty: 2007
Rejestracja: śr 06 lip, 2016
Lokalizacja: Nowy Tomyśl

Post autor: Wiesława Ptaszyk »

:rozyczka: