*** wiosna

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Łoboda
Posty: 276
Rejestracja: wt 20 cze, 2017
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: Łoboda »

pierwsze dzikie gęsi
kluczem otwierają drzwi
wiosennej przyrodzie

***
słońce tnie białą skórę
ostrzem swych promieni
i liże aż się zarumieni

***
zdradliwe to słońce
pomarszczy kolejną twarz
poliże połechce

***
marcowe wzloty
do góry sutki i głowa
wiosenna to odnowa

***
kwieciem pączkuje
serca pieści z miłością
rozgrzana ta wiosna
megi
Posty: 2345
Rejestracja: pt 26 wrz, 2008
Lokalizacja: skądinąd

Post autor: megi »

Łoboda pisze:pierwsze dzikie gęsi

kluczem otwierają drzwi

wiosennej przyrodzie
początek wiosny i jesieni to wysyp wierszy z dzikimi gęsiami i kluczami. Tradycji stało się zadość :mrgreen:
Łoboda pisze:słońce tnie białą skórę

ostrzem swych promieni

i liże aż się zarumieni
swych nie jest potrzebne
promieni-zarumieni to zamierzony rym?
Ta miniaturka zawiera fajną myśl, ale w tej formie mnie nie zachwyciła
wystarczyłoby mi tak:

słońce liże białą skórę
aż się zarumieni
DOBREGO 2018