POKRĘTNE KRĘTACTWO

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Owsianko
Posty: 393
Rejestracja: pt 20 lut, 2009
Lokalizacja: BYDGOSZCZ
Kontakt:

Post autor: Owsianko »

Widzimy galopujący spadek notowań w ZBYT JAWNIE CHCIWEJ PARTII partii PiS i zwyżkujące sondaże popularności SLD. Odpowiadając na niezadane pytanie „na kogo głosować, skoro moi kandydaci nie figurują w żadnej partii”, ośmielę się uprzejmie szepnąć, że nawet diabeł wolałby wypić beczkę święconej wody, niż zaryzykować sensowny respons.
*
Przeważnie oscylujemy pomiędzy opcjami zła. Decydujemy się na mniejsze, bo choć nadal jest szpetne i nie rozpieszcza nas pozytywnymi perspektywami, to przecież jest paskudne jakby trochę mniej od tego większego. Po pewnym czasie przyzwyczajany się do swojego wyboru i zaczynamy uważać go za całkiem znośny, a nawet - sympatyczny.

Ostatnio nie mamy wielkiego wyboru pomiędzy kierunkami rozwoju. Nie mamy też fartu do niesprzedajnych polityków. Jak mogliśmy przekonać się obserwując reakcję sejmowej prawicy na wystąpienie Beaty Szydło w sprawie nagród. Dziką radość prawicowej części Sali i jej owacje na stojąco na wrzask o tym, że pieniądze im się należały.

Lecz do tłumaczenia, co kto powiedział nie wystarczy PiS-owi zatrudnić dotychczasowych mistrzów słownej woltyżerki. Nawet sam skompromitowany Prezes, czyli guru prawicowej hipokryzji nie da rady z nią się uporać.

Jakkolwiek nie dziwi mnie bezradne lawirowanie pomiędzy prawdą a fałszem, jakkolwiek nie dziwi pokrętne krętactwo polityków usiłujących zająć rzeczowe stanowisko w przegranej sprawie, to zdumiewa nasza nieustanna, wielowiekowa naiwność.

A propos naiwniactwa: choć na prywatny użytek sądzę sobie, iż w Polsce nie istnieje jakakolwiek partia zdolna wyprowadzić nasz kraj z obecnego bagna, to mam nadzieję, że partia taka, złożona z ABSOLUTNIE NOWYCH LUDZI, powstanie w nieodległej przyszłości.
„Absurd: przekonanie sprzeczne z twoimi poglądami.”
A. Bierce
Michael
Posty: 2217
Rejestracja: śr 21 paź, 2009
Lokalizacja: Ex universo

Post autor: Michael »

Szanowny Owsianko :-D - oby nie zawiodla Cié Twoja nadzieja dotyczáca ABSOLUTNIE NOWYCH LUDZI. Takie oczekiwanie - wbrew pozorom - wcale nie jest naiwne. Do realizacji tego, co wydaje sié absurdem, nierzadko warto dázyc - inaczej nie byloby ani lokomotyw (a co za tym idzie, i pociágów), ani samolotów. Ale prawdá jest tez to, ze wielu czekania ma najzwyczajniej dosyc. I to niezaleznie, czy czynnego, czy biernego.

Pozdrowienia,
Michael.
"Człowiek staje się tym, o czym myśli."
Morris E. Goodman w: "Sekret" (do obejrzenia w cda)