Zamiast modlitwy nocne rozmowy

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Łoboda
Posty: 276
Rejestracja: wt 20 cze, 2017
Lokalizacja: Bydgoszcz

Post autor: Łoboda »

gdy pisanie stało się niecierpliwym zegarem
odliczam teksty spopielone od tych palących się jeszcze
we mnie jak koszmar nie dający spać
Ojcze nasz któryś jest w niebie...
taka długa jest dzisiejsza noc

powiedz
dlaczego inni cię czują a ja nie potrafię
skąd bierze się ta ich głęboka wiara

-ale ty masz ją w sobie nie czujesz bo jest jak powietrze
wierzysz że obudzisz się rano jutro i pojutrze
a kiedy drętwieją ci palce myślisz
niech ta poranna kawa da mi życie wieczne
twoja wiara to ufność

ale to moja reakcja na strach

- masz rozum
a on w porę podeśle ci hipotezy które staną się dogmatami
bojącym się śmierci dogodzi wiarą w życie pozagrobowe
chorym przypomni o miłosierdziu

to nie jest prawda
prawdą jest tupanie kleryków z ostatnią posługą,
jak wierzyć w miłosierdzie i wyzdrowienie.

- czas człowieka w pewnym momencie
uwalnia się z duszy i idzie samopas w nicość
a dusza wraca skąd przyszła

przytulisz mnie kiedyś?
- cisza