Dama Trefl spotyka Pana Cogito

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Lidia
Posty: 1117
Rejestracja: czw 14 lis, 2013

Post autor: Lidia »

I. HERRN COGITO’S DICHTUNG

O niej nie powie nic
zbiedzona maciejka o pijanej woni
użyczonej przez aldehydowe floksy -

zawsze gdy na bladoliliowym niebie
fioletowa pełnia

II. „A może spróbować przeżyć własną śmierć?” (Cesarz Karol V Habsburg)

Słoneczniej lub pochmurniej
Gorzej bo lepiej nie będzie
Głupiej. O to na pewno

kiedy spiczastym uchem elfa
łowię pogłosy konkretnych słów
umoszczonych pod schodami niebios

tę prawdę natchnioną co żywi się bezpyłem
i rezedą rozsianą pośród spalonych
mostów niemożliwych do przejścia

III. PRZESZŁOWIECZNE FIOŁKI

W sadach ich rosło najwięcej –

Pod kasztanami
zatrzęsienie aksamitnej woni
jak jedwabna cisza

IV. ŻYCIE POZAGROBOWE. CMENTARZ ŁYCZAKOWSKI

Anioł uśmiecha się chłopcem
z grobu sprząta liście wypalone znicze
ściera wilgoć flanelowym skrzydłem

Pachnie wetiwerem

V. FANTOM

obrys męskiej sylwetki
w listopadowym roztworze
z poświaty krakowskich ulic

gdzie ślepookienne kamienice
oparte o mury -
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
płyną do morza starowiślną
Ostatnio zmieniony sob 12 maja, 2018 przez Lidia, łącznie zmieniany 1 raz.
Na początku było Słowo (z Ewangelii św.Jana)
Oremus
Posty: 666
Rejestracja: pt 05 wrz, 2014

Post autor: Oremus »

Zapachniało u Ciebie - jak zwykle :-D :rozyczka:
Awatar użytkownika
Tomasz Kowalczyk
Administrator
Posty: 4434
Rejestracja: wt 10 cze, 2014

Post autor: Tomasz Kowalczyk »

Nie rozumiem, dlaczego utwór opublikowałaś w "Eksperymentach". Na Twoje życzenie przesunę go do "Wierszy", bo jest dojrzały poetycko.

Pozdrawiam
Każdy jest kowalem własnego losu. Nie każdy Kowalczykiem.
Lidia
Posty: 1117
Rejestracja: czw 14 lis, 2013

Post autor: Lidia »

Zgodnie z sugestią Admina :-D
Na początku było Słowo (z Ewangelii św.Jana)
Hexe
Posty: 1123
Rejestracja: pn 05 sie, 2013

Post autor: Hexe »

Lidio pięknie, urzekły mnie ...aldehydowe floksy...

Pozdrawiam :) :rozyczka: :rozyczka: :rozyczka:
neuroleptyk
Posty: 426
Rejestracja: pn 10 kwie, 2017

Post autor: neuroleptyk »

Mi również się bardzo podoba, każda część z osobna działa na wyobraźnie. :rozyczka:
Ostatnio zmieniony wt 15 maja, 2018 przez neuroleptyk, łącznie zmieniany 1 raz.
perełka
Posty: 3540
Rejestracja: wt 04 gru, 2012

Post autor: perełka »

i ja z przyjemnością :rozyczka: :rozyczka:
zwłaszcza 1 i 3 cząstka :rozyczka: :rozyczka:
Smutek jest jak pochód- przemija. E. Stachura
Awatar użytkownika
Wiesława Ptaszyk
Posty: 2007
Rejestracja: śr 06 lip, 2016
Lokalizacja: Nowy Tomyśl

Post autor: Wiesława Ptaszyk »

ładne strofy :rozyczka:
niezapominajka
Posty: 778
Rejestracja: pn 12 mar, 2018

Post autor: niezapominajka »

Pięknie :rozyczka: :rozyczka:
Lidia
Posty: 1117
Rejestracja: czw 14 lis, 2013

Post autor: Lidia »

Bardzo wszystkim Państwu dziękuję za miłe słowa :-D :rozyczka: :-D
Na początku było Słowo (z Ewangelii św.Jana)