pragnienie ucieczki

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
alouette
Posty: 747
Rejestracja: wt 14 lip, 2009

Post autor: alouette »

nie wejdę do tej samej wody
nurt uniósł złoto-szare chmury
moje odbicie
faluje na powierzchni zmierzchu

nie pamiętam jasnych marzeń
dzwonków migoczących poranną rosą
tylko wiarę- wstążkę przezroczystą
i schronienie w omszałych ramionach smutku

nigdy nie zapytałam siebie czego pragnę
przyszłość weszła nie pytając
jak nieprzewidywalna błyskawica
kończąca dziecięce zamyślenie

można żonglować wspomnieniami
przed snem znieczulić ciało
nie wszystko wydaje się być stracone
wtulony w jasiek skrzat

cisza rozpływa się jak lekarstwo
znów stoję w oknie z pacierzem w ręce
gotowym do lotu jak pocisk
jeden dwa trzy sekundy żalu

gwiazdy dryfują w kosmicznym odrętwieniu
mam zziębnięte stopy i serce
księżyc usypia miękkim nokturnem
srebrno-biały ogród

mam tylko jedno pragnienie
"Zbyt miękkie serce w klatce ze stali"
Awatar użytkownika
Wiesława Ptaszyk
Posty: 2007
Rejestracja: śr 06 lip, 2016
Lokalizacja: Nowy Tomyśl

Post autor: Wiesława Ptaszyk »

Smutny, przejmujący wiersz. Dla mnie szczególnie druga i trzecia cząstka :rozyczka:

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Tomasz Kowalczyk
Administrator
Posty: 4449
Rejestracja: wt 10 cze, 2014

Post autor: Tomasz Kowalczyk »

Bardzo się cieszę z Twojego powrotu, Małgosiu. Twoja rabatka czekała na Ciebie. :rozyczka:

Pozdrawiam
Każdy jest kowalem własnego losu. Nie każdy Kowalczykiem.
megi
Posty: 2345
Rejestracja: pt 26 wrz, 2008
Lokalizacja: skądinąd

Post autor: megi »

Miło Cię znowu widzieć :-D

Nie da się wejść do tej samej wody. Pozostaje czekać, co przyniesie nurt, starać się nie utonąć i wyłowić coś dla siebie.
Wiersz bardzo mi się podoba, znajduję tu sporo dla siebie.
DOBREGO 2018
Hexe
Posty: 1147
Rejestracja: pn 05 sie, 2013

Post autor: Hexe »

Puentę Twojego wiersza skojarzyłam z:


Pozdrawiam :rozyczka:
lilo
Posty: 852
Rejestracja: wt 13 cze, 2017
Lokalizacja: pomorskie

Post autor: lilo »

Piękna liryka...zaczytałam się... :rozyczka:
sometimes I guess things just happen too fast
Awatar użytkownika
alouette
Posty: 747
Rejestracja: wt 14 lip, 2009

Post autor: alouette »

Dziękuję za miłe słowa. Tomku, jak zobaczyłam ile lat minęło od ostatniej wizyty tutaj, to nie mogłam uwierzyć! Zwróciłeś uwagę o której zamieściłam post... ciągły brak czasu...
"Zbyt miękkie serce w klatce ze stali"
Awatar użytkownika
cortessa
Posty: 1361
Rejestracja: czw 05 gru, 2013

Post autor: cortessa »

Przydałoby się skondensować wiersz. Ładnie przekazujesz myśli.
:rozyczka: