dopalanie

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Pier Dułka
Posty: 1541
Rejestracja: pn 01 gru, 2008

Post autor: Pier Dułka »

Nie byłaś ognia stróżem w zakochaniu moim
dolewając oliwy w niepewności dłonie,
aby płomień zdradliwy udawał, że płonie,
aby strach jeszcze dłużej wiedział, że się boi.

Nie byłem ognia stróżem w rozkochaniu naszym
zasypiając przyjaźnie w milknącym popiele,
aby wszystko co ważne nie znaczyło wiele,
abym mógł trochę dłużej łez twych nie zobaczyć.

Nie płonie już nasze domowe ognisko
tłumaczymy sobie, że tak było trzeba,
żeby uratować zimną świata bliskość.

Żeby się już więcej o nikogo nie bać
nasza wielka miłość na policzkach przyschła,
by zgasnąć jak iskra w podróży do nieba.
Ostatnio zmieniony ndz 24 cze, 2018 przez Pier Dułka, łącznie zmieniany 1 raz.
wszystko to nic a nic to właściwie wszystko
Awatar użytkownika
Leon Gutner
Posty: 7880
Rejestracja: czw 15 kwie, 2010
Lokalizacja: Olsztyn
Kontakt:

Post autor: Leon Gutner »

Cóż Pier - ten wiersz to kolejny dowód że jesteś moim ulubionym autorem :-D

Z uszanowaniem L.G.
" Każdy dzień to takie małe życie "
Awatar użytkownika
maybe
Posty: 5330
Rejestracja: pt 06 maja, 2011

Post autor: maybe »

A może - stróżem ognia? Żeby uniknąć inwersji. Ale to tylko techniczne drobiazgi, bo liczy się treść, a ta jest piękna.
Wiem wystarczająco dużo, żeby wiedzieć jak mało wiem.
Pier Dułka
Posty: 1541
Rejestracja: pn 01 gru, 2008

Post autor: Pier Dułka »

rzeczywiście początkowo było stróżem ognia, ale.. inwersja konieczna by rym środkowy dzielił pierwsze dwie strofy na w miarę sensowne oddzielne wiersze, ponieważ podział następuje przed średniówką
wszystko to nic a nic to właściwie wszystko