Przechodzę obok tekstu, który nie jest płynny. Fraszkę powinno się czytać ze swadą, lekko...
Zdzisław napisał/a:
Ona gaduła, nie daje dojść do słowa.
Zazwyczaj gaduła nie daje dojść do słowa.
Zdzisław napisał/a:
Złotem milczenie, niemniej cennym są słowa.
cenne?
Pozdrawiam
Tomaszu, czasem gadułę można przegadać. Tu - nie ma kontrrozmówcy.
Puenta jest moją parafrazą powiedzenia, skrótem z domysłem. "Złotem - milczenie, niemniej cennym (metalem szlachetnym) są słowa". W całości: "Złotem milczenie, srebrem mowa, ale platyną rozmowa".
Również pozdrawiam.
„niemniej” i „nie mniej” mają inne znaczenie, „niemniej” to synonim jednak, chyba powinno być: „nie mniej cenne są słowa”.
Tak, znam te dwa znaczenia. Tu "niemniej" jest w znaczeniu "mimo tego" (mimo że złotem jest milczenie...), jako odnośnik do złota, a nie słów (tak, wtedy byłoby "nie mniej").
Pzdr.
Myślę, że zakończymy spór wokół kontrowersyjnego zdania tym, że Autor skonsultuje się z osobą trzecią, która posiada wiedzę filologiczne. Co prawda otrzymał już recenzję od filolożki, ale tym niemniej niech rzuci swoje światło na trzeci wers dodatkowa para oczu.
_________________ Każdy jest kowalem własnego losu. Nie każdy Kowalczykiem.
Myślę, że zakończymy spór wokół kontrowersyjnego zdania tym, że Autor skonsultuje się z osobą trzecią, która posiada wiedzę filologiczne. Co prawda otrzymał już recenzję od filolożki, ale tym niemniej niech rzuci swoje światło na trzeci wers dodatkowa para oczu.
PS. Też o tym pomyślałem. Napiszę, gdzie trzeba, z zapytaniem.
Na dziś, aby był wilk syty i owca cała, zmieniam kontrowersyjny zapis puenty na znaczeniowo prawie tożsamy, chociaż ze wzmocnieniem zakończenia:
"Złotem milczenie, najcenniejsza rozmowa".[/b]
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum