Balmont Konstantin - Chcę

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Liliana
Posty: 6654
Rejestracja: pt 05 lis, 2010
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: Liliana »

Константин Бальмонт

Хочу

Хочу быть дерзким, хочу быть смелым,
Из сочных гроздий венки свивать.
Хочу упиться роскошным телом,
Хочу одежды с тебя сорвать!

Хочу я зноя атласной груди,
Мы два желанья в одно сольем.
Уйдите, боги! Уйдите, люди!
Мне сладко с нею побыть вдвоем!

Пусть будет завтра и мрак и холод,
Сегодня сердце отдам лучу.
Я буду счастлив! Я буду молод!
Я буду дерзок! Я так хочу!



Chcę

Chcę być zuchwały, chcę być śmiały,
Z soczystych kiści splatać wieńce,
Chcę się upijać pysznym ciałem,
Chcę całą odzież zerwać z ciebie!

Chcę tulić piersi atłasowe.
W jedno się dwa pragnienia złączą.
Odejdźcie, ludzie! Precz, bogowie!
Być z nią we dwoje jest tak słodko!

A jutro niechby mrok i chłody,
Dziś cały oddam się płomieniom.
Będę szczęśliwy! Będę młody!
Będę zuchwały! Bo chcę tego!
wiem, że nic nie wiem, ale staram się dowiedzieć,
Lidia
Posty: 1117
Rejestracja: czw 14 lis, 2013

Post autor: Lidia »

Ooo! :-D :rozyczka: :rozyczka: :rozyczka:
Na początku było Słowo (z Ewangelii św.Jana)
Awatar użytkownika
Liliana
Posty: 6654
Rejestracja: pt 05 lis, 2010
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: Liliana »

Też byłam zaskoczona, bo wiersz sprzed ponad 100 lat. :-D :rozyczka:
wiem, że nic nie wiem, ale staram się dowiedzieć,