Przed jesienią

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Michał Gajda - ku pamięci
Posty: 99
Rejestracja: pt 16 cze, 2017

Post autor: Michał Gajda - ku pamięci »

Jaskółki przeleciały nisko nad ścierniskiem,
płanetnicy spędzili w stado ciężkie chmury.
Na ostrzach ściętej słomy, niewidzialna przyszła,
kochanka ciepłej pory – królowa Południc.

Przywołała dziewczęta z pachnącego rżyska.
Dała jasne sukienki błyszczące od słomy,
migoczące w ostatnich tego lata iskrach;
każąc za chłopakami po ścierniskach gonić.

Pełne piersi tańczyły, dojrzałe jak sierpień.
Zakręciły się włosy wierzbowym warkoczem,
gdzie na łąkach i miedzach, wczesna jesień przędzie
dywan, na którym przyjdzie żniwiarzom, odpocząć.

Położą się na trawie i połączą dłonie
zakochani, zmęczeni ostatnim dniem lata.
Zamkną oczy i dadzą wiatrowi się ponieść.
Ale wrócą, bo tutaj zawsze się powraca.
Awatar użytkownika
Leon Gutner
Posty: 7856
Rejestracja: czw 15 kwie, 2010
Lokalizacja: Olsztyn
Kontakt:

Post autor: Leon Gutner »

:rozyczka: :rozyczka: :rozyczka:
" Każdy dzień to takie małe życie "
perełka
Posty: 3540
Rejestracja: wt 04 gru, 2012

Post autor: perełka »

:rozyczka: :rozyczka: :rozyczka:
Smutek jest jak pochód- przemija. E. Stachura
Awatar użytkownika
maybe
Posty: 5330
Rejestracja: pt 06 maja, 2011

Post autor: maybe »

:rozyczka: :rozyczka: :rozyczka:
Wiem wystarczająco dużo, żeby wiedzieć jak mało wiem.
Awatar użytkownika
Wiesława Ptaszyk
Posty: 2007
Rejestracja: śr 06 lip, 2016
Lokalizacja: Nowy Tomyśl

Post autor: Wiesława Ptaszyk »

:rozyczka: :rozyczka: :rozyczka:
Awatar użytkownika
cortessa
Posty: 1355
Rejestracja: czw 05 gru, 2013

Post autor: cortessa »

:rozyczka: