Michałkow S.W. - Szpak

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Liliana
Posty: 6653
Rejestracja: pt 05 lis, 2010
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: Liliana »

Михалков Сергеeй Владимирович

Скворец

Живет у нас под крышей
Непризнанный артист,
И целый день мы слышим
Художественный свист.

Еще в полях туманы,
Еще роса блестит,
А он, проснувшись рано,
Уже вовсю свистит.

Свистит не славы ради,
Не ради всяких благ,
А просто в небо глядя,
От сердца! Просто так!

Выводит он рулады
По нескольку минут...
Не требуя награды
За свой талант и труд.


Michałkow Siergiej Władimirowicz

Szpak

Mieszka w naszym sąsiedztwie
zapoznany artysta,
co dzień ćwiczy się w śpiewie,
spełnia w gwizdach i świstach.

Jeszcze w polach mgły rządzą,
jeszcze rosa się błyszczy,
a spod dachu dochodzą
artystyczne popisy.

Nie dla sławy tak śpiewa,
nie dla żadnych korzyści,
prosto z serca do nieba
hymn posyła dziękczynny.

A rulady wyciąga
tak kunsztownie, jak muzyk,
i nagrody nie żąda
za swój talent i trudy.
wiem, że nic nie wiem, ale staram się dowiedzieć,
perełka
Posty: 3540
Rejestracja: wt 04 gru, 2012

Post autor: perełka »

Lubię szpaki :-D ( chociaż demolują mi czereśnie;-)) mają takie ciekawskie spojrzenie :mrgreen:
Twój przekład Lili jak zwykle z przyjemnością :rozyczka: :rozyczka:
Smutek jest jak pochód- przemija. E. Stachura
Awatar użytkownika
Liliana
Posty: 6653
Rejestracja: pt 05 lis, 2010
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: Liliana »

A ja lubię jak zaglądasz do moich przekładów, perełko.
Pięknie dziękuję. :-D :rozyczka:
wiem, że nic nie wiem, ale staram się dowiedzieć,
Awatar użytkownika
Liliana
Posty: 6653
Rejestracja: pt 05 lis, 2010
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: Liliana »

Witaj, CatStop!
Dzięki, że zajrzałeś i zostawiłeś ślad. :-D
Magda pisze:Szpak z Twojego wiersza to prawdziwy artysta
Prawda?
Miło Cię widzieć w "przekładach" Magdo. :rozyczka:
wiem, że nic nie wiem, ale staram się dowiedzieć,