1/ Dwie strony księżyca

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Latima
Posty: 3442
Rejestracja: śr 14 lip, 2010

Post autor: Latima »

Dwie strony księżyca


Dziewczyny w sukniach ukradzionych spod pędzla
wstępują po schodach, gdzie głodne spojrzenia
chłopców rozmażą kolor po kolorze.
Podatne na przebarwienia wyszukują malarzy,
którym nieobce są odcienie różu. Dopóki nie zszarzeje.

Każdy stopień to liczba. Przez błękitne tło
przemykają kusząc kształtami. Czerwone usta
niosą zapach leśnych malin. Zawrót głowy
zabiera ziemię spod nóg. Ziemię jak grudę.

Kobiety w sukniach pożyczonych od wron
spadają z chmur i twardo stąpają po ulicach.
Z maleńkich torebek rozdają dzieciom cukierki