Teatrzyk

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
neuroleptyk
Posty: 426
Rejestracja: pn 10 kwie, 2017

Post autor: neuroleptyk »

Lalkarz szaleniec
stworzył teatrzyk
z kpiarskim spojrzeniem
z góry nań patrzy
trwa przedstawienie
choć coraz słabszy
efekt na scenie
prysnął raz dwa trzy

plączą się sznurki
w dłoniach szaleńca
z diabłem do spółki
lalki zamęcza
uśmiech pożółkły
choć wokół tęcza
twarze opuchły
odleciał hen czar

powykrzywiane
przez paraliże
droczą się z panem
by nie spaść niżej
toczą z ust pianę
i łapią schizę
lęk już nad ranem
w aurze poniżeń

występ poświęcić
na umieranie
na taniec śmierci
na śmierci taniec
w lalki zaklęci
hej melomanie
funduje ten cyrk
rzewne płakanie

nie ma litości
dla marionetek
widok żałosny
ponury efekt
w skazy porosły
wzajemną niechęć
niezdarne pląsy
spazmy kalekie

przetnie im nitkę
panna Atropos
zwiotczeją brzydkie
lalki a propos
życie w nich zniknie
skomlenia odgłos
jęczą niewinnie
przykrość po stokroć

taki jest właśnie
teatr kukiełek
błyska i gaśnie
przetrwa niewiele
o lalkach baśnie
z fikcją na czele
wspomną dni przaśne
amen w kościele
Ostatnio zmieniony pn 24 wrz, 2018 przez neuroleptyk, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
Liliana
Posty: 6656
Rejestracja: pt 05 lis, 2010
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: Liliana »

Taki "szaliczkowy" zapis niezbyt ciekawie wygląda 9moim zdaniem), ale czyta się świetnie.

Pozdrawiam :-D
wiem, że nic nie wiem, ale staram się dowiedzieć,
niezapominajka
Posty: 778
Rejestracja: pn 12 mar, 2018

Post autor: niezapominajka »

Zgadzam się z Lilianą :rozyczka:
Awatar użytkownika
Leon Gutner
Posty: 7879
Rejestracja: czw 15 kwie, 2010
Lokalizacja: Olsztyn
Kontakt:

Post autor: Leon Gutner »

Jeśli chodzi o Leona to przedkładam wygląd zapisu nad dobre czytanie .
A czytanie było dobre .

Z uszanowaniem L.G.
" Każdy dzień to takie małe życie "
Awatar użytkownika
Tomasz Kowalczyk
Administrator
Posty: 4449
Rejestracja: wt 10 cze, 2014

Post autor: Tomasz Kowalczyk »

neuroleptyk pisze:w skazy porosły
w wzajemną niechęć
A gdyby usunąć zaznaczony przyimek?
Neuroleptyk trochę z inną twarzą - równie pasjonującą co poprzednia.

Pozdrawiam
Każdy jest kowalem własnego losu. Nie każdy Kowalczykiem.
Hanna L.
Posty: 2863
Rejestracja: sob 16 lut, 2013

Post autor: Hanna L. »

To wiersz, który wciąga. :rozyczka:
Pozdrawiam
neuroleptyk
Posty: 426
Rejestracja: pn 10 kwie, 2017

Post autor: neuroleptyk »

Dziękuję bardzo wszystkim za wizytę i słowo pod wierszem. Cieszę się ogromnie, że czyta się dobrze, bo to chyba najważniejsze. :rozyczka: :rozyczka: :rozyczka:

Tomaszu, rzeczywiście przyimek zbędny, usuwam.

Pozdrawiam serdecznie!