Zasada decorum

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Latima
Posty: 3442
Rejestracja: śr 14 lip, 2010

Post autor: Latima »

Poczekalnia ma nieograniczoną ilość miejsc.
Wywołani - na lewo.
Obok kobieta w białym peplos poprawia włosy,
spod maski dobiega szept - znam wyrok. Zamurują.
Gwarantowane prawo wyboru. Zamurują:
- w pokoju z płaczem dziecka,
- w sali rozświetlonej sinym światłem monitorów,
- w pomieszczeniu, do którego nie zajrzy pies z kulawą nogą.

Proszę. Niech będzie chociaż prześwit na bok wieżowca.

Szklana winda przyspiesza.
Zbliża się niebezpiecznie do ostatniego piętra,
spoglądam w dół, klaustrofobia uniemożliwia
ocenę mijanych zdarzeń. Niedouczona, niedouczona...
Skaczę.

Otwieram oczy. Słyszę szum kaloryfera.
Jeszcze żyję