Receptariusz zielski

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Lidia
Posty: 1117
Rejestracja: czw 14 lis, 2013

Post autor: Lidia »

1. Wonna konwalia
lanuszka lanka lanysz
leśny glikozyd

2. Bez czarny razem z białym
holunder - lekarski bez
buzina hyczka
przewiertnietowata
apteczna i zwyczajna
zakurzony kamień - skwar
woń Dermosanu
kurz dzikiego bzu

3. Świeżość limonki
terpentynowa zieleń
i łezka rosy

4. Berberys pospolity
polska cytryna
omar z piwnikiem
włoska kalina - leśna
porzeczka - białe ciernie

5. Mięta balsamek
popawa czarna
pieprzowa pfafermenta

6. Listek baśki bądź babczyn
czy inny psi języczek
skołojma bardziej niż
babczok - powabczok
zwyczajna babka

7. Tatarskie ziele
szuwar - tatarak - ajer
na rzece panny

8. Kopytnik lub kopernik
narda leśna - pieprz
górski - azarin

9. Ćma świeca - stoczek nocny
bo ćmy wiesiołka
zapylają w noc

10. Ziele anielskie to ja
lekarski dzięgiel
litwor albo angelica
ta gołębia pokrzywa
z baldaszkowatych

11. Rozpikamień - biedrzeniec
baldachowato mniejszy
jest anyż bibernella
niczym śnieg - bedrycz
chmurzasta zieleń

12. Aromatyczna gorycz
bylica absynt
względnie - psia ruta

13. Aloes drzewiasty
laus - judaszowa smoła
iliasz -alojzy
- - - - - - - - - - - - - - - - - -
14. Ilustracja - las
z dziwożoną na drugim
planie i tobą
kiedy żyliśmy w krzakach
jak laskowe orzechy

10-14.11.2015
Na początku było Słowo (z Ewangelii św.Jana)