Post

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Maria
Posty: 7795
Rejestracja: ndz 05 wrz, 2010

Post autor: Maria »

Co to jet post – pyta Jasiu tatusia,
a tatuś przeważnie zdrowe myślenie
na dziecku wymusza.
– A o jaki post ci synku chodzi?
– Tato nie wiem, pani kazała
w domu przeczytać o poście.

I tu Jaś załamał ręce – litości!
Na ten gest tato nie mógł inaczej,
tylko klarować synkowi zaczął,
bowiem wiedział – niewiedza się pomści.

Jedno znaczenie tego wyrazu, to
elektroniczny list – jakaś treść w internecie.
Ale pierwszym pojęciem, przed internetem,
słowo "post" było odnowy priorytetem.

Bo widzisz – w czasie, kiedy Jezus żył na Ziemi
razem z ludźmi, kiedy misję swą wypełniał,
i wolą Boga było, by właśnie On czynami swymi
świat grzeszny odkupił, wtedy cisza i pustelnia

Była mu potrzebna. Udał się więc Jezus,
jak podaje Łukasz – niczym pustelnik;
bez śpiwora i kanapek, bez żadnego sprzętu,
by przemyśleć dalsze losy. I szedł całkiem bosy.

– Ależ On był dzielny! – nie wytrzymał Jasio.
I wsłuchany w taty słowa, już tak sobie postanowił:
Ja też przecież mogę, nawet muszę w bliskim czasie
stać się lepszym. Niech postanowieniem moim

Będzie – zerwać z cukierkami i ze złymi kolegami.
Tato dalej opowiastkę synowi wykłada,
jak to diabeł na pustyni chciał zmusić Jezusa,
by mu właśnie pokłon oddał i zgrzeszył jak Adam.

Trwało to kuszenie przez czterdzieści dni i nocy,
pisali już wcześniej i o tym prorocy.
Jezus będąc w Duchu Świętym – czarną moc odrzuca,
jako Boga Syn i Człowiek – ile pary w płucach.

I ten okres dni czterdziestu – trzeba czcić z pokorą.
Każdy prawy człowiek synku, powinien być skory.
Nie myśl głośno, obudzisz uśpione.
Lidia
Posty: 1117
Rejestracja: czw 14 lis, 2013

Post autor: Lidia »

Juz martwiłam się o Ciebie, Mario :-D :rozyczka:
Na początku było Słowo (z Ewangelii św.Jana)
perełka
Posty: 3540
Rejestracja: wt 04 gru, 2012

Post autor: perełka »

No proszę Maria w nowej odsłonie :-D :rozyczka: :rozyczka:
Smutek jest jak pochód- przemija. E. Stachura
Maria
Posty: 7795
Rejestracja: ndz 05 wrz, 2010

Post autor: Maria »

Magdo - aż nie do wiary. Ale, jeżeli, to jest mi miło. :rozyczka:
Lidio - dziękuję. :rozyczka:
Perełko - tu na Ogrodzie, tak. Gdzie indziej podobna tematyka zajmuje mnie już dłuższego czasu. :rozyczka:
Wszystkim Paniom serdecznie dziękuję za wgląd. :rozyczka: :rozyczka: :rozyczka:
Nie myśl głośno, obudzisz uśpione.