Krótka

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
bezsenność
Posty: 40
Rejestracja: sob 11 cze, 2016

Post autor: bezsenność »

byliście na "Krótkiej"
tam dni zataczają się
jak ściany nie odnawianych budynków
płacz dzieci cichnie przed przyjściem pani z opieki
a ta jak zwykle opóźnia się z wizytą
pod siódemką koło latarni
ciągle leży połamana hulajnoga
kierowca nawet się nie zatrzymał
matka chłopaka powiesiła się
zanim spłaciła Providenta
chodnikowe płyty kruszą się
jak serce dziewczyny z okna
od dawna tak tkwi
zaplątana w kradzione po omacku marzenia
to stara historia
córeczka ma na imię Marysia
rzadko pyta gdzie jest tatuś
dwa lata temu
w jednym z zaułków słyszano śmiech
stara Szafrańska nie była sobą
kiedy zabierali ją do psychiatryka
oparzenia na bruku czuć krwią
nieproszeni goście
nie powinni przychodzić po zmroku
liście spadają ze skomleniem
skarżą się na bezsenne wołania alkoholików
czasem ciągnie człowieka do domu
ale slumsy wszędzie wyglądają tak samo
Awatar użytkownika
Boogie
Posty: 4940
Rejestracja: sob 26 mar, 2011
Lokalizacja: Gliwice

Post autor: Boogie »

No cóż, "ulica Miła wcale nie jest miła", a Krótka ciągnie się... Treść przejmująca i prawdziwa, natomiast inna weryfikacja pomogłaby niewątpliwie. Pozdrawiamy, B&B.
outsider najmocniej czuje
że świat to boży spektakl

pomazany
Michael
Posty: 2217
Rejestracja: śr 21 paź, 2009
Lokalizacja: Ex universo

Post autor: Michael »

Autorko :-D , warto było zajrzeć i przeczytać. Niemniej Boogie dobrze podpowiada. Podziel "Krótką" na zwrotki, będzie bardziej czytelna.
:rozyczka:

Pozdrowienia,

M.
Awatar użytkownika
Tomasz Kowalczyk
Administrator
Posty: 4449
Rejestracja: wt 10 cze, 2014

Post autor: Tomasz Kowalczyk »

bezsenność pisze:byliście na "Krótkiej"
To jedyny czasownik w 2. os. l. mnogiej. Warto go usunąć.
na "Krótkiej" dni zataczają się jak ściany
Sporo czasowników zwrotnych. Może ukryć zaimki wewnatrz wersów, a nie wyrzucać je na ich końce.
bezsenność pisze:chodnikowe płyty kruszą się
płyty chodnikowe kruszą się jak serce
bezsenność pisze:rzadko pyta gdzie jest tatuś
rzadko pyta o tatusia
W ten sposób pozbędziesz się najbardziej popularnego czasownika w polszczyźnie.
bezsenność pisze:a ta jak zwykle opóźnia się z wizytą
a ta jak zwykle opóźnia wizytę
bezsenność pisze:jak ściany nie odnawianych budynków
bezsenność pisze:nieproszeni goście
Polecam ujednolicenie pisowni partykuły "nie" z imiesłowami. Proponowałbym pisownię łączną.
No i budowa stroficzna wiersza uczyni go przejrzystym.

Pozdrawiam
Każdy jest kowalem własnego losu. Nie każdy Kowalczykiem.