Siewierianin Igor - Rozwijają się pączki...

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Liliana
Posty: 6654
Rejestracja: pt 05 lis, 2010
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: Liliana »

Распускаются почки душистые...

Распускаются почки душистые
На березах, невинных, как май,
Распевают дрозды голосистые
Про какой-то несбыточный край.

К солнцу тянется травка шелковая,
Пробегает шутник-ветерок.
О, весна! ты стара, вечно-новая,
И тебе эти несколько строк!

1909


Rozwijają się pączki po zimie…

Rozwijają się pączki po zimie
na brzezinie niewinnej jak maj,
drozdy śpiewnie głoszą nowinę,
że istnieje cudowny gdzieś kraj.

Trawka główkę zwraca do słońca,
wiatr-żartowniś przed siebie mknie.
Moja wiosno, tyś stara i młoda,
I dla ciebie każdy mój wers!
wiem, że nic nie wiem, ale staram się dowiedzieć,
perełka
Posty: 3540
Rejestracja: wt 04 gru, 2012

Post autor: perełka »

a dla Ciebie Lilus kwiecie za ten przekład :-D :rozyczka: :rozyczka: :rozyczka:
Smutek jest jak pochód- przemija. E. Stachura
Awatar użytkownika
Liliana
Posty: 6654
Rejestracja: pt 05 lis, 2010
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: Liliana »

Gosiu,
bardzo dziękuję. Serdeczności dla Ciebie. :rozyczka: :rozyczka: :rozyczka:
wiem, że nic nie wiem, ale staram się dowiedzieć,