Por rozmawiał z pomidorem...

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Liliana
Posty: 6654
Rejestracja: pt 05 lis, 2010
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: Liliana »

Dnia pewnego przed wieczorem
por rozmawiał z pomidorem:
– Pomidorku, mój kochany,
modniś z ciebie niesłychany!
Wczoraj jeszcześ się zielenił,
dziś ubranko masz w czerwieni.

Na to tak pomidor odrzekł:
– Ja zawdzięczam to przyrodzie.
Gdym zielony, to niesmaczny,
czerwień zaś dojrzałość znaczy.
Wszyscy ludzie o tym wiedzą,
czerwonego chętnie zjedzą.
Chociaż są smakosze tacy,
co zielonym chcą się raczyć.
wiem, że nic nie wiem, ale staram się dowiedzieć,