to duży dom

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Latima
Posty: 3442
Rejestracja: śr 14 lip, 2010

Post autor: Latima »

zanim przybili wiecheć
podzielili między siebie jak szaty
od tego podziału wszystko się zaczęło
najpierw odszedł budowniczy
potem długo kiwano głowami
nad kobietą o pustych oczach

po najeździe Wandali
wymazywano literę po literze
tajemnicę warunku powodzenia w życiu
jako archaiczną nieprzystającą

powstawały nowe plany
łukiem omijające skamieniałą

każdą żyłą
wypływały z niej soki
do rąk spragnionych zdobyczy
drewniany talerz
odnajdywała w śmieciach

rozsupłane więzy rzucono na ruiny
nocą spomiędzy kamieni
wybiły dwa młode drzewa
rozłożystość koron stała się schronieniem

kobiecie mocno uczepionej dachu