Galina Galina - Wesoły bal

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Liliana
Posty: 6654
Rejestracja: pt 05 lis, 2010
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: Liliana »

Галина Галина - Bеселый бал

На лyгy веселый бал.
Был открыт весною:
На трубе Комар играл,
Шмель мохнатый танцевал
С Мушкой голубою.

И кружился ветерок,
Листьями играя.
И качался в такт цветок,
Свой зелёный стебелёк
Стройно наклоняя.

Стрекоза легко неслась
С Мотыльком нарядным.
И Улитка приплелась
И удобно разлеглась
Под листком прохладным.

Прилетел и Майский Жук
С толстою Жучихой,
И, толкая всех вокруг,
Он вошёл в весёлый круг,
Подбоченясь лихо.

Муравьи толпой пришли,
Шевеля усами,
И плясать они пошли!..
Лишь Паук сидел вдали,
Прячась за ветвями.

И сердился и ворчал:
«Что за новоселье, —
Что еще такой за бал?»
Злой Паук не понимал
Счастья и веселья…



Galina Galina - Wesoły bal


Na wiosennej łące
działo się dziś, działo:
Komar grał na trąbce.
Trzmiel z Muszką pod rączkę
do walczyka stanął.

Wietrzyk wiał i broił,
rozdmuchiwał liście.
Kwiatek w takt melodii
wykonywał skłony
na zgrabnej łodyżce.

Ważka modroskrzydła
pląsała z Motylkiem.
A spóźniony Ślimak
(droga długa była)
zdrzemnął się pod listkiem.

Chrabąszcz z Żoną przybył,
okrągłą jak księżyc.
Poszturchując wszystkich,
wcisnął się gość sprytny
do kręgu tancerzy.

Ruszając wąsami,
przyszły grupą Mrówki
i dalejże w tany.
Tylko Pająk stary
w gałęziach się ukrył.

Siedział i się złościł:
„A co to za rejwach,
a co za kociokwik?”
Szczęścia i radości
nie rozumiał, biedak.
wiem, że nic nie wiem, ale staram się dowiedzieć,
Lidia
Posty: 1117
Rejestracja: czw 14 lis, 2013

Post autor: Lidia »

Przypomniały mi się wiersze śp. Joanny Kulmowej :-D :rozyczka: :rozyczka: :rozyczka:
Na początku było Słowo (z Ewangelii św.Jana)
Awatar użytkownika
Liliana
Posty: 6654
Rejestracja: pt 05 lis, 2010
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: Liliana »

:rozyczka: :rozyczka: :rozyczka:
wiem, że nic nie wiem, ale staram się dowiedzieć,