Ostrów Lednicki

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Michał Gajda - ku pamięci
Posty: 99
Rejestracja: pt 16 cze, 2017

Post autor: Michał Gajda - ku pamięci »

Mętna woda rozgrzana ciepłym dniem zastygła,
pomarszczona nieznacznie pod skrzydłami rybitw.
Od Północy, na wyspę wieczorny wiatr przybył,
by wygrywać nokturny na świerkowych igłach.

Delikatnie potrącał przejrzyste proporce
pajęczyn. Poszybował przez ostrza sitowia,
utrudzony wędrówką wśród liści się schował,
sennie patrząc jak gaśnie wypalone słońce.

Bale mostu sterczały z dna mulistej toni,
jakieś głosy szeptały w drzemiących ruinach;
bo duchy już zaczęły nocną wartę trzymać
w pałacu i na wałach, które muszą chronić.

Srebrny denar księżyca spoglądał którędy
strojny orszak książęcy wjedzie do grodziska.
Lśniły łuski pancerzy, lecz to fala błysła
mamrocząca przy brzegu piastowskie legendy.
Awatar użytkownika
Leon Gutner
Posty: 7856
Rejestracja: czw 15 kwie, 2010
Lokalizacja: Olsztyn
Kontakt:

Post autor: Leon Gutner »

:rozyczka: :rozyczka: :rozyczka: :rozyczka: :rozyczka: :rozyczka: :rozyczka: :rozyczka:
" Każdy dzień to takie małe życie "
Michael
Posty: 2217
Rejestracja: śr 21 paź, 2009
Lokalizacja: Ex universo

Post autor: Michael »

:rozyczka: :rozyczka: :rozyczka:
Hanna L.
Posty: 2843
Rejestracja: sob 16 lut, 2013

Post autor: Hanna L. »

:rozyczka: :rozyczka: :rozyczka:
Awatar użytkownika
Tomasz Kowalczyk
Administrator
Posty: 4434
Rejestracja: wt 10 cze, 2014

Post autor: Tomasz Kowalczyk »

:rozyczka: :rozyczka: :rozyczka:
Każdy jest kowalem własnego losu. Nie każdy Kowalczykiem.
Hexe
Posty: 1123
Rejestracja: pn 05 sie, 2013

Post autor: Hexe »

:rozyczka: :rozyczka: :rozyczka: :rozyczka: :rozyczka: