Mity a behawioryzm

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Latima
Posty: 3442
Rejestracja: śr 14 lip, 2010

Post autor: Latima »

Mam na imię Gaja. Rodzę umiłowanych Tytanów
obojętna na jęk Sturękich dobiegający z Tartaru.
Za szybko wykonywali ruch zagarniania, za szybko.
Uranos znienawidził Cyklopów. Umieli patrzeć
w jedną stronę. Ich drwina ze spowolnionych
działań ojca została ukarana. Niech spadają.

" A lu­dzie mych wier­szy słu­cha­jąc po­wsta­ją
I wil­ki wy­cho­dzą że­ru­ją­cą zgra­ją...
Po­wo­łał mnie Pan
Na bunt" *

Postarzałam się. Słyszę głos władcy podziemia.
Na Placu św Marka trwa dalej karnawał. Posejdon
przygotował sieci. Chce mnie złowić i pokazać
ludziom wnętrze Ziemi. Jego naiwność rozczula.


"A lu­dzie dziew­czy­nę wśród prze­kleństw gwał­ci­li
I wło­sy jej ścię­li, i ręce spa­li­li.
Po­wo­łał ją Pan
Na gnój"
*

* S. Grochowiak