Bułat Okudżawa - Ważna piosenka

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Liliana
Posty: 6654
Rejestracja: pt 05 lis, 2010
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: Liliana »

Главная Песенка

Наверное, самую лучшую
на этой, земной стороне,
хожу я и песенку слушаю –
она шевельнулась во мне.

Она еще очень неспетая,
она зелена, как трава,
Но чудится музыка светлая,
и строго ложатся слова.

Сквозь время, что мною не пройдено,
сквозь смех наш короткий и плач
я слышу: выводит мелодию
какой-то грядущий трубач. == Przyszły trębacz

Легко, необычно и весело
кружит над скрещеньем дорог
та, самая главная песенка,
которую спеть я не смог.
Та, самая главная песенка,
которую спеть я не смог.


Ważna piosenka

Z pewnością piosenki najlepszej
na ziemskim padole (to wiem)
przychodzi mi słuchać codziennie -
zagnieździł się we mnie ten dźwięk.

Nikt nigdy jej jeszcze nie śpiewał,
jest świeża jak zieleń drzew,
ta muzyka we mnie dojrzewa
i słowa składają się w wiersz.

Przez czas, który jeszcze przede mną,
przez krótki nasz śmiech i przez płacz,
wciąż słyszę melodię tę rzewną,
nieznany mi trębacz ją gra.

I krąży - leciutka, wesoła,
nad drogą, co składa się w krzyż -
ta piękna i ważna piosenka,
dla której zabrakło mi sił.
Ta piękna i ważna piosenka,
dla której zabrakło mi sił.
wiem, że nic nie wiem, ale staram się dowiedzieć,
Awatar użytkownika
AS
Posty: 978
Rejestracja: pt 26 lut, 2010
Lokalizacja: Kraków

Post autor: AS »

:rozyczka:
Awatar użytkownika
Liliana
Posty: 6654
Rejestracja: pt 05 lis, 2010
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: Liliana »

Dziękuję bardzo, Asie! :rozyczka:
wiem, że nic nie wiem, ale staram się dowiedzieć,