Drzewisko

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Florian Konrad
Posty: 903
Rejestracja: pt 26 lut, 2016

Post autor: Florian Konrad »

powstają z żyletek, lanosy i e - trzydziestki
kawalkady polonezów, misumiczi galanty
(moja matka do śmierci nie nauczyła się
prawidłowo wymawiać nazwy marki)

z obrazków skleja się dzieciństwo
miodowy pejzaż
piszę pierwszą powieść szkatułkową
(z persektywy czasu - trudno uwierzyć
co chodziło po głowie trzynastolatkowi!)

wszystko - tak różne od teraźniejszości
oldschoolowe, jakby urodzone przez staruszkę
wydrapane szponami czarownicy na korze
pramłodej brzozy

sunie się tej karawanie, powoli
przez złote krajobrazidła
tworzy się niebotynka, sielanidło ze smaru
i benzyny chlupiącej w bakach maluchów

rozrzewnienie tak wielkie
że nic, tylko - siekierą! - na pół

aż powstaną dwie małe nostalgie
w końcu - nie będzie się chciało
pamiętać, o czym były juwenilia

na szkieletach książek wyrosną parkingi
zjadą się niepiśmienni w odpicowanych legazach
Florian Konrad
Posty: 903
Rejestracja: pt 26 lut, 2016

Post autor: Florian Konrad »

dziękuję! :rozyczka:
Awatar użytkownika
Mariola Kruszewska
Posty: 12383
Rejestracja: czw 24 lip, 2008
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Post autor: Mariola Kruszewska »

Leśmian byłby zadowolony.
Ojcze nasz, (...) przyjdź królestwo Twoje.

Nie uczę, nie mam patentu na rację. emde
lilo
Posty: 852
Rejestracja: wt 13 cze, 2017
Lokalizacja: pomorskie

Post autor: lilo »

Świetny tytuł, a z wiersza można wyłuskać kilka prawdziwych perełek!
sometimes I guess things just happen too fast