Dla Tomka Admina

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
faniente
Posty: 26
Rejestracja: sob 08 lip, 2017

Post autor: faniente »

coś zbliżonego do wiersza

w pieszczocie księżycowej gdzieś na krańcu świata
omdlewa ramionami wierzba szczerozłota
gałązki do modlitwy jak dziewczyna splata
a treść jej podpowiada odwieczna tęsknota

tylko wiatr szaleniec czasami ją dotknie
zaplecie miękkie loki w misterne warkocze
śnieg okryje czule białym lśniącym kocem
da jej przemarznięte nieprzespane noce

tak chciałaby słyszeć szelest innych liści
czuć promienie słońca schowane w ich szeptach
czy niebo wysłucha i jej prośby ziści
by mogła czuć bliskość strzelistego drzewa

cisza korę rani czas gałęzie łamie
rozpacz w smutnym sercu kołacze markotna
już tylko w poezji jest nadzieja dla niej
by choć przez tę chwilę nie była samotna
Chcę być poetą jak Wy
Awatar użytkownika
Tomasz Kowalczyk
Administrator
Posty: 4434
Rejestracja: wt 10 cze, 2014

Post autor: Tomasz Kowalczyk »

Ponieważ w tytule zawarte są moje imię i "nazwisko", odstępuję od szczegółowego komentarza.
Ale przeczytałem z przyjemnością. Lubię klimaty zbliżające czytelnika do bezdechu.

Pozdrawiam
Każdy jest kowalem własnego losu. Nie każdy Kowalczykiem.
Awatar użytkownika
Boogie
Posty: 4940
Rejestracja: sob 26 mar, 2011
Lokalizacja: Gliwice

Post autor: Boogie »

Jeżeli rzeczywiście na szybko to paradoksalnie najlepszy z Twoich wierszy, choć rwie się rytmika to i tak jest nieźle. Chyba jesteś zwolennikiem tradycyjnej formy, ok, ta forma ciągle żywa:), zerknij na wiersz perełki, w tejże formie (świetnej). Weny życzę, pozdrawiamy B&B:)
outsider najmocniej czuje
że świat to boży spektakl

pomazany
Awatar użytkownika
Leon Gutner
Posty: 7856
Rejestracja: czw 15 kwie, 2010
Lokalizacja: Olsztyn
Kontakt:

Post autor: Leon Gutner »

Rytmika nie zerwała mi się ani razu .
Troszkę za blisko warkocze kocem noce .
Poza tym czyta się świetnie i Leo z dużą przyjemnością .

Z uszanowaniem L.G.
" Każdy dzień to takie małe życie "
Awatar użytkownika
cortessa
Posty: 1355
Rejestracja: czw 05 gru, 2013

Post autor: cortessa »

Przeczytałam wszystkie Twoje utwory na "Ogrodzie Ciszy" i nagle... taka "perełka". Mam nadzieję, że pozwolisz nam przeczytać jakiś wiersz Twojego autorstwa z równie piękną stylistyką.
:rozyczka: