meteory

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
roztańczona
Posty: 158
Rejestracja: ndz 05 maja, 2013
Lokalizacja: Żary

Post autor: roztańczona »

chciałabym kiedyś jak meteory
lecieć spokojnie nad ludźmi w maskach
porzucić smutek i ziemskie pozory
wyruszyć w podróż daleko od miasta

podczas wyprawy rozświetlać niebo
ujrzeć cień szczęścia na smutnej twarzy
kiedy błękitne oczy z nadzieją
będą szukały tam drogowskazu

chcę dawać wiarę że każde marzenie
wypowiedziane w pustym pokoju
ma szansę stać się realnym celem
rozświetlić przyszłość z jasnych kolorów

boję się spadać jak meteoryt
uderzyć w ziemię i zgasnąć w piachu
być może życie wśród planetoid
nie wypali z wrażliwych serc strachu
Awatar użytkownika
Leon Gutner
Posty: 7856
Rejestracja: czw 15 kwie, 2010
Lokalizacja: Olsztyn
Kontakt:

Post autor: Leon Gutner »

Wiersz domaga się dopracowania w kwestii rytmiki .
W drugiej trzeciej i czwartej strofie .
Poza tym całkiem przyjemnie .

Z uszanowaniem L.G.
" Każdy dzień to takie małe życie "
Awatar użytkownika
Colett
Posty: 3717
Rejestracja: pt 26 wrz, 2008
Lokalizacja: Gdzieś w Małopolsce

Post autor: Colett »

roztańczona, nie wiem skąd mam takie wrażenie,
że znalazłabyś delikatniejsze rymy i płynniejszą formę
- bycie meteorem zobowiązuje do lśnień.
:rozyczka:
Zaskocz mnie, zaintryguj, zainspiruj
a wtedy - kto wie - może powiem Ci kim jestem...
Awatar użytkownika
cortessa
Posty: 1355
Rejestracja: czw 05 gru, 2013

Post autor: cortessa »

Leon wspomniał o pewnych niedociągnięciach rytmicznych. Popracuj więc trochę nad sylabami, średniówką i... właściwym doborem wyrazów.
roztańczona pisze:rozświetlić przyszłość z jasnych kolorów
Po co rozświetlać coś, co już jest zbudowane "z jasnych kolorów"?
:rozyczka:
Michael
Posty: 2217
Rejestracja: śr 21 paź, 2009
Lokalizacja: Ex universo

Post autor: Michael »

Marzenia są wyłącznie dla tych, którzy nie boją się ich spełniać. Przeznaczeniem pozostałych jest mieć tak, jak mają. I narzekać: na los i ludzi.
Za treść :rozyczka:

Pozdrowienia,

M.
roztańczona
Posty: 158
Rejestracja: ndz 05 maja, 2013
Lokalizacja: Żary

Post autor: roztańczona »

Pięknię dziękuję za wskazówki i miłe słowa! :rozyczka: