Igor Siewierianin - Nie więcej niż sen

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Liliana
Posty: 6654
Rejestracja: pt 05 lis, 2010
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: Liliana »

Не более чем сон

Мне удивительный вчера приснился сон:
Я ехал с девушкой, стихи читавшей Блока.
Лошадка тихо шла. Шуршало колесо.
И слёзы капали. И вился русый локон.

И больше ничего мой сон не содержал.
Но, потрясённый им, взволнованный глубоко,
Весь день я думаю, встревоженно дрожа,
О странной девушке, не позабывшей Блока.

1927


Nie więcej niż sen

Przedziwny wczoraj przyśnił mi się sen;
Jechałem z panną, co czytała Błoka.
Stukały koła. Koń spokojnie szedł.
Łzy się toczyły. Ona w jasnych w lokach.

I więcej nic nie było w moim śnie.
Lecz poruszony szczerze i głęboko,
Drżąc na wspomnienie, myślę cały dzień
O dziwnej pannie, co czytała Błoka.
wiem, że nic nie wiem, ale staram się dowiedzieć,
Awatar użytkownika
cortessa
Posty: 1355
Rejestracja: czw 05 gru, 2013

Post autor: cortessa »

Powracam do Twoich świetnych przekładów, Liliano...
:rozyczka:
Awatar użytkownika
Liliana
Posty: 6654
Rejestracja: pt 05 lis, 2010
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: Liliana »

Bardzo się cieszę, cortesso. Zawsze jesteś u mnie mile widziana. :-D :rozyczka:
wiem, że nic nie wiem, ale staram się dowiedzieć,
Awatar użytkownika
Liliana
Posty: 6654
Rejestracja: pt 05 lis, 2010
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: Liliana »

Racja, Magdo, współczesna panna pewnie czytałaby bloga. :-D
Dzięki za słowo.
wiem, że nic nie wiem, ale staram się dowiedzieć,