Stara wariatka*

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Latima
Posty: 3442
Rejestracja: śr 14 lip, 2010

Post autor: Latima »

Stara wariatka*

stuka laską o bruk, jakby miał pamięć,
którą należy obudzić. Wzorem kota
pozostawionego w tamtym płonącym domu
ona pochyla zgarbione przez przeszłość plecy
i szepcze: tutaj ty, tam ona. Basia.
Zrozpaczone gołębie rozpinają nad białą głową
skrzydła i gruchają: nie ma, nie ma, nie ma.
Kobieta zebrane okruchy podrzuca wysoko,
bezszelestnie spadają na zwisające ramiona.
Wtedy ulica drży w obawie przed śmiechem.
Wszystko się miesza: żar i czerwień,
noc z dniem, cisza, huk.
Samochody z piskiem zacierają ślady,
uwożąc na oponach historię
wojenną o dwóch roztrzaskanych brylantach, JG

* Krzysztofowi Kamilowi i Basi B