Igor Siewierianin - Triolet

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Liliana
Posty: 6656
Rejestracja: pt 05 lis, 2010
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: Liliana »

Триолет

Ты мне желанна, как морю — буря,
Тебе я дорог, как буре — штиль.
Нас любит море… И, каламбуря
С пурпурным небом: «как морю — буря,
Она желанна», — на сотни миль
Рокочут волны, хребты пурпуря
Зарей вечерней: «как морю — буря…
…Как буре — штиль…»


Triolet

Jesteś mi droga, jak morzu – burza,
ja tobie - miły, jak burzy - sztil.
Morze nas kocha – i, kalamburząc
z pąsowym niebem: „jak morzu – burza,
ona jest droga” – przez setki mil
niosą wieść fale, grzbiety purpurząc
wieczorną zorzą: jak morzu – burza,
…jak burzy - sztil…”
Ostatnio zmieniony sob 05 paź, 2019 przez Liliana, łącznie zmieniany 1 raz.
wiem, że nic nie wiem, ale staram się dowiedzieć,
Awatar użytkownika
Tomasz Kowalczyk
Administrator
Posty: 4448
Rejestracja: wt 10 cze, 2014

Post autor: Tomasz Kowalczyk »

Z ukłonem za piękny przekład!
Każdy jest kowalem własnego losu. Nie każdy Kowalczykiem.
Awatar użytkownika
Liliana
Posty: 6656
Rejestracja: pt 05 lis, 2010
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: Liliana »

Zawsze mnie cieszy Twoja obecność, Tomku. :rozyczka:
wiem, że nic nie wiem, ale staram się dowiedzieć,