Igor Sachnowski - ***[Pewnego ranka i ja umrę...]

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Liliana
Posty: 6654
Rejestracja: pt 05 lis, 2010
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: Liliana »

Igor Sachnowski (17.07.1958 - 18.11. 2019)

***[Pewnego ranka i ja umrę...]

Pewnego ranka i ja umrę.
Rzeka w wietrzyka młodym szumie
twarz umaluje wschodu barwą.
I taki zaśpiew w niebo wzleci,
jak gdyby chórem się zaśmiało
siedemnaścioro małych dzieci.

Najwyższy łucznik na polanie
swój łuk zielony z promieniami
zamknie. Cięciwa zamigoce
suchym płomieniem, a na koniec
i wers się zerwie, i odleci
szpak ze stromego brzegu rzeki.


***[Однажды утром я умру...]

Однажды утром я умру.
Река на молодом ветру
окрасится густым восходом.
Такой напев начнется в ней,
как будто засмеялись хором
семнадцать маленьких детей.

Высокий лучник на лугу
лучей зелёную дугу
сомкнёт. И тетива забрезжит
сухим огнём, и наконец
строка сорвётся, и скворец
взлетит с крутого побережья.


Poeta zmarł w poniedziałkowy ranek - 18 listopada br.

Układ rymów w 1. zwrotce jest trochę inny niż w 2., ale tak jest w oryginale.
Ostatnio zmieniony czw 21 lis, 2019 przez Liliana, łącznie zmieniany 1 raz.
wiem, że nic nie wiem, ale staram się dowiedzieć,
Awatar użytkownika
cortessa
Posty: 1355
Rejestracja: czw 05 gru, 2013

Post autor: cortessa »

Twoje piękne przekłady przy niedzielnej kawie...
Dziękuję!
:rozyczka:
Awatar użytkownika
Liliana
Posty: 6654
Rejestracja: pt 05 lis, 2010
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: Liliana »

Cortesso,
jestem Ci wdzięczna za odwiedziny i miłe słowa o moich przekładach.
Zapraszam jak najczęściej.

Pozdrawiam serdecznie :rozyczka:
wiem, że nic nie wiem, ale staram się dowiedzieć,
Awatar użytkownika
Tomasz Kowalczyk
Administrator
Posty: 4434
Rejestracja: wt 10 cze, 2014

Post autor: Tomasz Kowalczyk »

Podążyłem za Cortessą. I ja dziękuję za Twoją przekładową twórczość.

Pozdrawiam
Każdy jest kowalem własnego losu. Nie każdy Kowalczykiem.
Awatar użytkownika
Liliana
Posty: 6654
Rejestracja: pt 05 lis, 2010
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: Liliana »

Bardzo się cieszę, Tomku, że podążyłeś. Dziękuję. :-D

Z wielką przyjemnością odnotowuję Twoją obecność i dobre słowa.
Pozdrawiam serdecznie :rozyczka:
wiem, że nic nie wiem, ale staram się dowiedzieć,