hymn zapomniany

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Pier Dułka
Posty: 1541
Rejestracja: pn 01 gru, 2008

Post autor: Pier Dułka »

Nie chroń nas od nikogo Panie
i nie na wszystko bywaj lekiem,
tylko nam trochę odśwież pamięć
o tym jak trudno być człowiekiem.

Nie chroń nas od święconej wody
tylko nam trochę odśwież pamięć,
że dobro jest najwyższym Bogiem
przez wolną wolę wybieranym

Nie chroń nas Panie od tych wieprzy
tylko im trochę odśwież pamięć,
że to co w ludziach jest najlepsze
nie może być nakazywane.

Nie chroń nas Panie od nas samych,
pozwól znajdować się i gubić,
tylko nam trochę odśwież pamięć,
by człowiek ludzki był dla ludzi.
wszystko to nic a nic to właściwie wszystko
Maria
Posty: 7795
Rejestracja: ndz 05 wrz, 2010

Post autor: Maria »

O tak, śmiało o nim można rzec zapominany
i dopiero gdy trwoga to na ustach wszystkich.
Nie myśl głośno, obudzisz uśpione.
Awatar użytkownika
Wiesława Ptaszyk
Posty: 2007
Rejestracja: śr 06 lip, 2016
Lokalizacja: Nowy Tomyśl

Post autor: Wiesława Ptaszyk »

Szczególnie ostatnia cząstka :rozyczka:
perełka
Posty: 3540
Rejestracja: wt 04 gru, 2012

Post autor: perełka »

to takie proste... a człowiek wiecznie zapomina

z przyjemnością :rozyczka: :rozyczka:
Smutek jest jak pochód- przemija. E. Stachura
Awatar użytkownika
Irena
Posty: 5446
Rejestracja: pt 26 wrz, 2008
Lokalizacja: Wielkopolska

Post autor: Irena »

...by człowiek ludzki był dla ludzi

Tego życzę innym i sobie.

Wiersz mówi każdą cząstką,którą pochłaniają moje oczy.
Dobrze, że jest taki Grzesiek, KTÓRY TAK POTRAFI :rozyczka:
" siła pióra leży w pokorze do własnego słowa"- Mithril
Awatar użytkownika
Leon Gutner
Posty: 7874
Rejestracja: czw 15 kwie, 2010
Lokalizacja: Olsztyn
Kontakt:

Post autor: Leon Gutner »

Bez zastrzeżeń i z uznaniem dla tematu, formy, zestawień słownych i nastroju.

Z uszanowaniem L.G.
" Każdy dzień to takie małe życie "
Awatar użytkownika
Colett
Posty: 3717
Rejestracja: pt 26 wrz, 2008
Lokalizacja: Gdzieś w Małopolsce

Post autor: Colett »

wiesz, rytm złapałam czytając po mojemu,
ze skróconym ostatnim wersem
niemniej jednak jak zawsze z przyjemnością.
Zaskocz mnie, zaintryguj, zainspiruj
a wtedy - kto wie - może powiem Ci kim jestem...
Łucja Kucińska
Posty: 417
Rejestracja: ndz 28 wrz, 2008

Post autor: Łucja Kucińska »

Ech, jak ja lubię te Twoje wiersze.
I gratuluję.