Ksenia Niekrasowa - Wiosna

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Liliana
Posty: 6654
Rejestracja: pt 05 lis, 2010
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: Liliana »

Wiosna

Bosonogi zagajnik
zaklaskał w dłonie
i przegnał gawrony z gniazd.
A przyroda,
zgodnie z nakazem pory,
drobnolistne przybory
rozstawiła wśród traw.
Przechodzień rzekł o nich
z ukłonem niskim:
„Ciszej, proszę, -
to śnieżyczki…”

Bесна

Босоногая роща
всплеснула руками
и разогнала грачей из гнёзд.
И природа,
по последнему слову техники,
тонколиственные приборы
расставила у берёз,
а прохожий сказал о них,
низко склоняясь:
«Тише, пожалуйста, –
это подснежники...»


Ksenia Niekrasowa (1912 - 1958) https://pl.wikipedia.org/wiki/Ksienija_Niekrasowa
Ostatnio zmieniony pt 24 kwie, 2020 przez Liliana, łącznie zmieniany 1 raz.
wiem, że nic nie wiem, ale staram się dowiedzieć,