Afanasij Fet - ***[Szept, nieśmiałych ust wyznanie...]

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Liliana
Posty: 6654
Rejestracja: pt 05 lis, 2010
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: Liliana »

***

Szept, nieśmiałych ust wyznanie
i trele słowika,
rozsrebrzone kołysanie
sennego strumyka.

Światło nocy, nocne cienie,
bezkresne, olbrzymie,
pełne czaru poruszenie
na twarzyczce miłej.

W mgielnych chmurkach – szkarłat róży
i bursztynu poblask,
łzy radości, pocałunki,
i zorza, i zorza…


***

Шепот, робкое дыханье,
Трели соловья,
Серебро и колыханье
Сонного ручья.

Свет ночной, ночные тени,
Тени без конца,
Ряд волшебных изменений
Милого лица.

В дымных тучках пурпур розы,
Отблеск янтаря,
И лобзания, и слезы,
И заря, заря!..

1850 г
wiem, że nic nie wiem, ale staram się dowiedzieć,
Michael
Posty: 2217
Rejestracja: śr 21 paź, 2009
Lokalizacja: Ex universo

Post autor: Michael »

No Liliano. To dopiero jest Szept. I jaka Sceneria. :-D
Pięknie. :rozyczka: :rozyczka: :rozyczka:

Pozdrowienia.
Ostatnio zmieniony sob 09 maja, 2020 przez Michael, łącznie zmieniany 1 raz.
"Człowiek staje się tym, o czym myśli."
Morris E. Goodman w: "Sekret" (do obejrzenia w cda)
Awatar użytkownika
Liliana
Posty: 6654
Rejestracja: pt 05 lis, 2010
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: Liliana »

Michael pisze: To dopiero jest Szept. I jaka Sceneria. :-D
Pięknie.
Bardzo dziękuję, Michaelu.
Pozdrawiam serdecznie :rozyczka:
wiem, że nic nie wiem, ale staram się dowiedzieć,