Zabołockij Nikołaj - Wrzesień

 Moderator: Tomasz Kowalczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Liliana
Posty: 6654
Rejestracja: pt 05 lis, 2010
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: Liliana »

Wrzesień

Ziemia w kroplach deszczu jak w grochach.
Wicher hula. Horyzont mglisty.
Smukłą postać topola chowa
za zasłoną ze srebrnych liści.

Ale popatrz: przez otwór w chmurze,
Jak przez prześwit w lekkiej zasłonie,
Na królestwo mroczne, ponure
Spada pierwszy słoneczny promień.

A to znaczy, że nie na dobre
Zasłoniły chmury blask nieba.
Niczym dziewczę, leszczyna pąsem
Rozbłysnęła pod koniec sierpnia.

Więc, malarzu, bierz pędzel w dłonie,
Jeden, drugi, i farb nie żałuj –
Purpurowych, złotych jak płomień,
I na płótnie ją dla mnie maluj.

Maluj smukłą, jak świerk, panienkę,
Młodą, wiotką w królewskiej koronie,
Z igrającym lekko uśmiechem
Na twarzyczce łzami znaczonej.


Сентябрь

Сыплет дождик большие горошины,
Рвется ветер, и даль нечиста.
Закрывается тополь взъерошенный
Серебристой изнанкой листа

Но взгляни: сквозь отверстие облака,
Как сквозь арку из каменных плит,
В это царство тумана и морока
Первый луч, пробиваясь, летит.

Значит, даль не навек занавешена
Облаками, и, значит, не зря,
Словно девушка, вспыхнув, орешина
Засияла в конце сентября.

Вот теперь, живописец, выхватывай
Кисть за кистью, и на полотне
Золотой, как огонь, и гранатовой
Нарисуй эту девушку мне.

Нарисуй, словно деревце, зыбкую
Молодую царевну в венце
С беспокойно скользящей улыбкою
На заплаканном юном лице.

1957
Ostatnio zmieniony śr 23 wrz, 2020 przez Liliana, łącznie zmieniany 3 razy.
wiem, że nic nie wiem, ale staram się dowiedzieć,
Awatar użytkownika
Vesper
Posty: 1794
Rejestracja: ndz 31 maja, 2020
Lokalizacja: bardo

Post autor: Vesper »

Liliana pisze:Ziemia w kroplach deszczu jak w grochach.
Wicher hula.
Wypisz, wymaluj: dzisiejszy dzień! Wróciłam z pracy cała przemoczona i zziębnięta.
Liliana pisze:Ale popatrz: przez otwór w chmurze,
Jak przez prześwit w lekkiej zasłonie,
Na królestwo mroczne, ponure
Spada pierwszy słoneczny promień.
Na to podobno jeszcze trzeba poczekać kilka dni, przynajmniej w mojej okolicy, ale pocieszająca perspektywa :-D
Liliana pisze:Więc, malarzu, bierz pędzel w dłonie,
Jeden, drugi i farb nie żałuj –
I od razu robi się cieplej!

Cudny tekst! Dziękuję za możliwość przeczytania, Liliano :rozyczka:
Awatar użytkownika
Liliana
Posty: 6654
Rejestracja: pt 05 lis, 2010
Lokalizacja: Sosnowiec

Post autor: Liliana »

Vesper pisze:Cudny tekst! Dziękuję za możliwość przeczytania, Liliano
Dziękuję, Vesper, że odwiedzasz moje przekłady i piszesz tak miłe słowa. :rozyczka:
wiem, że nic nie wiem, ale staram się dowiedzieć,